latinica  ћирилица
11/09/2020 |  10:02 ⇒ 10:05 | Аутор: sputniknews.com

Карантин за држављане Србије при повратку из Црне Горе?

Кризни штаб Србије за борбу против епидемије вируса корона одржаће у понедјељак сједницу на којој ће расправљати о евентуалном увођењу карантина за повратнике из иностранства, прије свега из Црне Горе, гдје је посљедњих дана готово свака трећа тестирана особа била позитивна на вирус Ковид-19, пишу београдски медији.
Граница Србије и Црне Горе (фото:Jelena Jovanović) -
Граница Србије и Црне Горе (фото:Jelena Jovanović)

У Црној Гори, како напомињу, тренутно борави 75.000 туриста из Србије, а због тренутне епидемиолошке ситуације у којој у тој земљи са 628.000 становника сваки дан оболи око 200 особа од вируса корона, могуће је увођење карантина.

- Нико до овог момента није предложио карантин за наше грађане који се враћају из Црне Горе и других земаља у којима су на љетовању. Какав став о карантину ће бити у понедјељак на седници кризног штаба зависиће од тренутне епидемиолошке ситуације и у тим земљама и код нас - преносе медији изјаву епидемиолога Бранислава Тиодоровића.

Позивајући се на извор Владе Србије, наводе и да, уколико и буде уведен карантин, он неће трајати 15 дана, већ пет или седам.

Београдски медији указују, такође, и на мишљење стручњака да у овом моменту не треба ићи у Црну Гору, као и да епидемиолошка ситуација у Србији може да се погорша доласком повратника са мора.