latinica  ћирилица
11/09/2020 |  09:22 ⇒ 09:23 | Аутор: ФОНЕТ

Кон: Да ли су нам путовања важнија од здравствене безбједности?

Епидемиолог Предраг Кон написао је на свом Фејсбук профилу да треба да се одлучимо да ли су нам важнија масовна весеља, утакмице и путовања или да држимо епидемију под контролом, да ли је теже носити маске или сахрањивати преминуле од Ковида-19, констатујући да би уз више разумијевања и солидарности могли да спријечимо разорност још једног таласа.
Предраг Кон (фото: Танјуг / Зоран Жестић) -
Предраг Кон (фото: Танјуг / Зоран Жестић)

- Треба да се одлучимо... Да ли су нам важнија масовна весеља или да држимо заједно епидемију под контролом... Да ли је значајније да организатори свадби, музичари, продавци венчаница успјешно раде, да спортски навијачи присуствују утакмицама, да ли су нам важнији масовни скупови и разни догађаји које волимо и у којима уживамо или су нам важнији животи људи и чување здравственог система Србије? Да ли су нам путовања важнија од здравствене безбједности? Да ли и када је бесмислено ризиковати због окупљања која се данас могу уз мало више воље безбједно и јефтиније организовати онлајн (конгреси, конференције)? - написао је Кон.

Кон је упитао и да ли смо у стању да се, као друштво, још више адаптирамо, да држава помогне и онима којима до сада није, а објективно не могу због епидемије да раде, преноси Н1.

- Треба да се одлучимо, да ли је теже спровести мјере обавезног ношења маски или свакодневно сахрањивати преминуле од Ковида-19... А могли бисмо заједно уз много више разумијевања и солидарности, само стриктним спровођењем мјера, да спријечимо разорност још једног таласа, пика, повећања. Да га бар значајно ослабимо... Заиста зависи од свих нас. И то неће ријешити појединци, Влада, предсједник... Сви су само у прилици да показују пут, траже и проналазе излаз, а резултат долази само са постојањем разумевања и солидарности - нагласио је Кон.