latinica  ћирилица
11/09/2020 |  09:20 | Аутор: СРНА

Дамјановић: Школе безбједније од многих других мјеста

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић изјавио је да ученици који су позитивни на вирус корона заразу нису покупили у школи и нема потребе да се било ко плаши доласка на наставу, те да је сигуран да су образовне установе, гдје се спроводе прописане мјере заштите, безбједније од многих других мјеста.
Предраг Дамјановић - Фото: РТРС
Предраг ДамјановићФото: РТРС

Дамјановић је истакао да није проблем боравак ученика у школи, него њихов контакт када су ван образовне установе.

- За сада су руководства школа поступала у складу са препорукама здравствених институција. За спровођење прописаних мјера од кључног значаја је сарадња школа и родитеља - рекао је Дамјановић.

Говорећи о могућности евентуалног предузимања нових корака, с обзиром да су се у школама већ појавили први случајеви вируса корона, он је рекао да увијек постоје неки други планови, али да ће бити примијењени када то одлучи Институт за јавно здравство и Републички штаб за ванредне сируације.

- Надам се да ће сљедећи корак бити повратак на редовно извођење наставе са цијелим одјељењима и нормалном дужином трајања часа - рекао је Дамјановић за Глас Српске.

Дамјановић каже и да су школе обавезне да за све ученике који су у изолацији и за друге ђаке који на основу мишљења љекара не смију присуствовати настави у школи из здравствених разлога организују наставу на даљину и за то је одговорно руководство школа.

- Уколико то није урађено, позивам родитеље да нам се обрате да бисмо могли провјерити о чему је ријеч и да дамо стручну помоћ школама, ако им је потребна - рекао је Дамјановић.

Према његовим ријечима, на основу извјештаја предсједника актива директора основних и средњих школа ученици и наставници су добро прихватили нова правила.

- Да су се ђаци пожељели школских клупа најбоље показује податак да је првог дана на час дошло више од 98 одсто основаца и мало мање средњошколаца. Свима треба времена да се навикну на нова правила, јер је ово неприродна ситуација, како за ученике тако и наставнике, али сам сигуран да ће настава бити извођена без проблема - нагласио је он.

Дамјановић каже да Републички педагошки нема информација да ли је неки ученик или наставник бојкотовао наставу због страха од заразе.

Када је ријеч о малој матури, Дамјановић је навео да је планирано да до краја септембра буде одржан састанак министра просвјете и културе и представника завода на којем ће бити договорено да ли ће ове школске године бити уведене обавезна мала матура за ученике деветог разреда или ће и ове године бити експериментална, с обзиром на то да прошле школске године није било планиране експерименталне мале матуре из свима познатих разлога.