latinica  ћирилица
10/09/2020 |  22:09 | Аутор: СРНА

Канада добија вакцину почетком 2021. године

Канада интензивно преговара са произвођачима лијекова о испоруци потенцијалне вакцине против ковида 19, а испорука ће почети почетком 2021. године, саопштила је канадски министар за јавне службе и набавку Анита Ананд.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Влада Канаде саопштила је да су постигнута четири споразума у вези са куповином вакцине, а додатни преговори и даље трају. Осим тога, Влада финансира и локалне пројекте који су мање напредни и гради производне капацитете нове вакцине у фабрици у Монтреалу.

Анандова је нагласила да тачан датум испоруке зависи од резултата клиничких испитивања, те да је могуће да Влада преговара о ранијој испоруци уколико се раније добије дозвола за употребу вакцине.

- Немојте се заварати, добављачи резервишу производни капацитет за снабдијевање доза Канади на основу агресивно договорених распореда испоруке - истакла је Анандова током телефонског интервјуа.

Канада је потписала споразуме са компанијама "Модерна", "Пфицер", "Новавакс" и "Џонсон и Џонсон".

Ананијева није прецизирала која ће фирма прва испоручити вакцине, али се зна да су "Пфицер" и "Модерна" међу најнапреднијим кандидатима за њену производњу.