latinica  ћирилица
10/09/2020 |  22:05 ⇒ 22:35 | Аутор: РТС

Вучић: Србија никада неће признати самопроглашено Косово

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да се никада неће догодити то да Србија призна самопроглашено Косово и нагласио да се о међусобном признању не разговара.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Поводом данашње изјаве премијера самопроглашеног Косова Авдулаха Хотија да Приштина неће одступити од споразума о заједници српских општина, али ће га примијенити тек по постизању финалног договора са Београдом, Вучић каже да се то неће догодити и да је то рекао највишим европским званичницима.

- Неки су замислили, не да суштински ријеше проблем, већ мисле да је довољно да се изврши притисак на Србију и да ће проблем бити ријешен - рекао је Вучић за РТС.

Он је истакао да Приштина не може да тражи нова признања и да се то врло јасно чуло од америчких представника.

- Три пута сам се састао са потпредсједницима САД, али Бијела кућа никада суштински није била отворена за Србе - до овог тренутка - рекао је Вучић.

Он је подсјетио да је Бијела кућа била резервисана за Албанце и друге који су против Срба у посљедњих 30 година, али оцјењује да су САД отшкринуле та врата.

- Наравно да не мислим да то није повезано са другим питањима које су за њих важна. Свеједно, према Србији је указано поштовање - навео је Вучић.

Он је истакао да је Србија учинила све да сачува мир, а да не изгуби ништа.

- У споразуму нема ништа лоше по српски народ - истакао је Вучић, који је донио оригинале споразума.

Он сматра да ће Приштина сада испуњавати све што је договорено и да неће ризиковати да Американци промијене понашање према њима.

Вучић је рекао да ће Србија према обавезама из тог споразума до краја мјесеца отворити привредну канцеларију у Јерусалиму и навео да такву канцеларију имају многе земље, попут Чешке и Мађарске.

Он је истакао значај мини-шенгена за мир и повећање животног стандарда.

- Неко је у америчкој администрацији добро разумио да је то најбољи начин за трајни мир у региону, али и највећи интерес српског народа - каже Вучић.

Вучић је рекао да су му се руски предсједник Владимир Путин и министар спољних послова Сергеј Лавров извинили због, како је навео, несмотреног геста портпарола руског МИП-а Марије Захарове.

- Предсједник Путин, а ни Лавров ми се никада ни за шта нису извињавали, али за Захарову јесу - додао је Вучић, истичући да је између Србије и Руске Федерације поље сарадње и разумијевања велико.