latinica  ћирилица
10/09/2020 |  21:12 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Лукач: Нема нових аранжмана са Европолом (ВИДЕО)

МУП Републике Српске неће прихватити нове аранжмане за формирање заједничке контакт тачке за сарадњу с Европолом, јер је једино прихватљиво рјешење стриктна и досљедна примјена Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи с овом агенцијом, поручио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске гостујући у нашој емисији Печат.
Драган Лукач - Фото: Screenshot
Драган ЛукачФото: Screenshot

- Ако не може онако како смо догововорили и потписали, шта онда даље да очекујемо у будућности? Дирекција није оперативна и не може да се бави истрагама. МУП Републике Српске има јасан став по питању Европола, и то је свима јасно - нагласио је Лукач.

Он се дотакао и мигрантске кризе, прије свега онога што се дешава у Унско-санском кантону.

- Дешава се оно што смо упозоравали из Републике Српске у посљедњих годину и више дана, да се усложњава мигрантска криза. Из Федерације БиХ долазили су сигнали да овдје не може бити кризе, али сада смо свјесни да је има, поготово на подручју Унско-санског кантона - наглашава Лукач.

Он подвлачи да је то велики проблем за власти кантона, али и њиховог МУП-а, по питању безбједности грађана, а да немају адекватну помоћ из БиХ.

- Што се тиче Полиције Српске, можемо да будемо мирни, контролишемо све. Наша полиција мигрантима није спријечила кретање, али увијек смо интервенисали тамо гдје су у питању прекршаји, напади на грађане - рекао је Лукач.

Министар унутрашњих послова Српске истиче и да Сарајево нема адекватан одговор на мигрантску кризу.

- Криза не може бити ријешена без помоћи ЕУ. Уложили су већ десетине милиона помоћи, али чини се да сва та средства нису дошли до њих сами, јер свакодневно се жале да немају основних средстава за живот. И то је питање гдје су завршили милиони, а да мигранти немају адекватну исхрану, помоћ, воду, медицинске услуге - каже Лукач.

Он се дотакао и сарадње са Селмом Цикотићем, министром безбједсности БиХ.

- Како је он дошао на мјесто министра, нисам имао контакте с њим. Имамо нека отворена питања као што је Европол. Свакако да мигранте не можемо гледати као туристе, како он каже, јер њихова цијела имовина је у једном руксаку, па како онда може такав човјек бити туриста, и још да троши средства у БиХ. Очекујем га ускоро у посјети МУП-у Републике Српске - нагласио је Лукач.