latinica  ћирилица
10/09/2020 |  20:03 ⇒ 20:53 | Аутор: АТВ

Пријава против Дебевеца због држављанства

Није проблем што предсједник Суда БиХ има шпанско поријекло и држављанство. Проблем је што Ранко Дебевец то није пријавио, тако српски члан Предсједништва БиХ одговара на јучерашње више политичко саопштење Дебевеца.
Ранко Дебевец  (Фото:.sudbih.gov.ba) -
Ранко Дебевец (Фото:.sudbih.gov.ba)

Умјесто да објасни зашто је крио да посједује двојно држављанство, што није смио, Дебевец је у најблаже речено чудном саопштењу оптужио Додика да посједује српско држављанство и имовину у Русији. Ја сам своје држављанство пријавио, а што се имовине коју Дебевец помиње тиче, све што у Русији имам, поклањам њему, каже Додик.

- Све што имам поклањам њему тако да може тамо да прода па фино да употријеби у фонд за своју одбрану од тих силних оптужби које су сада присутне. То што се сада крије иза неког јеврејског поријекла, не би требало да помогне онима који су у значајном обиму кршили Закон - рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Предсједник Суда БиХ јавности очигледно не жели да објасни зашто је крио да посједује шпанско држављанство, па и презиме. Мораће, изгледа, дисциплинском тужиоц. Из канцеларије тужиоца је за АТВ потврђено да је пријава против Дебевеца већ стигла на њихову адресу.

- Везано за Ваш упит, желимо да Вас обавијестимо да је Канцеларија дисциплинског тужиоца раније запримио анонимну притужбу која садржи и навод из Вашег упита. У смислу члана 70. Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ не можемо дати више информација о предузимању радњи од стране Уреда дисциплинског тужиоца - стоји у одговору Канвеларије дисциплинског тужиоца.

Јавност мора да зна шта крију БХ функционери, нарочито ако се ради о битним стварима, попут идентитета, каже то за АТВ Арбен Муртезић, бивши главни дисциплински тужилац, а сада директор Центра за едукацију судија и тужилаца. Скривање таквих података је, појашњава, дисциплински прекршај и таквим стварима треба да се позабаве домаће институције.

- Заиста постоји тај дисциплински прекршај, постоји дисциплински прекршај који се односи на давање лажне или непотпуне или обмањиве информације приликом запошљавања. У нашем систему немамо подјелу на теже и лакше прекршаје али то је једини прекршај који не застарјева и као такав, то му даје на одређеном значају - истакао је Арбен Муртезић, директор Центра за едукацију судија и тужилаца.

Како АТВ сазнаје, Ранко Дебевец је у Шпанији свом имену и презимену додао презиме Кавасон.

Постоје и сазнања, тврди Милорад Додик, да је Дебевец имао веома сумњиве аранжмане с осуђиваним лицима у Федерацији БиХ по питању корупције и примања мита за судске пресуде.