latinica  ћирилица
10/09/2020 |  19:19 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

У Прњавору обиљежен Дан ратних војних инвалида (ВИДЕО)

Поменом погинулим и умрлим саборцима и сједницом Предсједништва Савеза, у Прњавору је обиљежен Дан ратних војних инвалида Републике Српске. Указано је на потребу побољшања материјалног положаја и нивоа здравствене заштите групе бораца којих је у Српској 31.278.
Савез РВИ Републике Српске у Прњавору - Фото: РТРС
Савез РВИ Републике Српске у ПрњаворуФото: РТРС

Републички Савез ратних војних инвалида тражи квалитетнију здравствену заштиту, прије свега краће чекање на специјалистичке прегледе и оснивање посебних амбуланти. Захтијевају повећање основице за обрачун инвалиднине, јер су незадовољни основицом која износи 69 одсто просјечне нето плате.

Драган Врховац, предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске, истиче да је дошло вријеме да се изједначе основица за обрачун инвалиднине и нето плата.

- Очекујемо и да се започне са усаглашавањем основице личне инвалиднине са нето платом. Предложићемо републичким институцијама да се до 2024. године изврши повећање - рекао је новинарима Врховац након сједнице Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске, одржане у Прњавору.

Миленко Ећимовић, предсједник Скупштине Савеза ратних војних инвалида Републике Српске, каже да им је неопходна и помоћ кроз програме самозапошљавања и економске подршке.

- Имали смо више разговора са представницима надлежних министарстава и Владом Републике Српске да нам се помогне кроз процес самозапошљавања, економске подршке. Надамо се да ћемо у наредном периоду добијати већим обим средстава како бисмо рјешавали наш статус који је сада задовољавајући, али није добар - каже Ећимовић.

Суорганизатор обиљежавања Дана РВИ је прњаворско Удружење. Начелник општине у којој је 1.178 рањених и обољелих бораца, похвалио је прегалаштво њихових представника.

- Чине много, улажу много напора, труда и енергије да помогну овој категорији. Рећи ћу и народски, раде и оно што је фактички посао општинске администрације па им и на томе посебно захваљујем - нагласио је начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Члан републичког Предсједништва РВИ и предсједник соколачког Удружења Миленко Капуран није задовољан односом локалне власти према асоцијацији коју је основао прије четири године.

- Двије и по године имамо одобрена средства у буџету, али још нисмо добили ни марку. Исто имамо проблем и са канцеларијским простором. Сва наша обраћања остала су без одговора - истакао је Капуран.

Десети септембар је прије три године одређен за Дан РВИ, јер је тог датума 1993. донесен први закон којим су дефинисана права ове борачке категорије.