latinica  ћирилица
10/09/2020 |  19:18 ⇒ 11/09/2020 | 07:33 | Аутор: РТРС

Смрћу Ливнеа Српска изгубила великог пријатеља и изузетног човјека (ВИДЕО)

Предсједник Јеврејског културног центра и дугогодишњи специјални представник и шеф Привредног представништа Републике Српске у Израелу Арие Ливне умро је у Јерусалиму у 99. години, гдје је данас сахрањен.
Арие Ливне - Фото: СРНА
Арие ЛивнеФото: СРНА

Ливне је био савјетник предсједника Републике Српске, сенатор Републике Српске, као специјални представник Свјетског јеврејског конгреса. Телеграме саучешћа породици преминулог Ливнеа упутили су највиши званичниси Републике Српске.

Арие Ливне рођен је у Будимпешти 1921. године, а дјетињство је провео у Новом Саду. Мађарски фашисти су га 1942. године мобилисали на принудни рад у рудник код Бора. Мајка му је убијена у Аушвицу, а дио породице у усташком логору Јасеновац. Крај рата дочекао је као једини преживјели некада бројне породице Ливне.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа породици преминулог сенатора Републике Српске Арија Ливнеа истакавши да је његовом смрћу Српска изгубила великог пријатеља и изузетног човјека.

Телеграме саучешћа упутили су и предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и српски члан Предсједништва Милорад Додик.

- Арие Ливне је био уз мене и уз српски народ када је мало ко хтио бити уз нас. И то је значило много више него да смо имали много моћних али неискрених пријатеља. Зато данас немам ријечи да опишем тугу, али још мање имам ријечи да опишем радост што сам имао ту част и тај Божји дар да Арие буде уз мене и уз наш народ и у тешким и лијепим трнуцима - написао је Додик.

У Бањалуци ће сутра бити одржана комеморација поводом смрти Арија Ливнеа, у организацији предсједнице Републике Српске, Владе Српске и Јеврејског културног центра.