latinica  ћирилица
10/09/2020 |  19:14 ⇒ 11/09/2020 | 07:55 | Аутор: РТРС

СМ одбио да контакт тачка Европола буде у Министарству безбједности (ВИДЕО)

Бошњачки министри у Савјету министара настављају са опструкцијама у успостављању заједничке контакт тачке за сарадњу са Европолом. Данас су гласали против Одлуке о додјели простора у Министарству безбједности у којем је смјештај "контакт тачке" предвиђен већ потписаним и ратификованим Споразумом о оперативној и стратешкој сарадњи са европском полицијом. Траже вријеме за додатно усаглашавање. Из Српске одговор – све је већ усаглашено.

Није непознаница за СДА и њене емисаре да споразуме потпишу, па се "предомисле" и потпис "повуку. Још од 1992. када је Алија Изетбеговић "погазио" потписани "Кутиљеров план", који је био препрека троипогодишњем рату и крвопролићу у БиХ.

Најновији "амбициозни" умишљај са исте адресе, могао би да резултира раскидом Споразума о сарадњи са Европском полицијом. Но то "емисарима" СДА не смета. Они би усаглашени и потписани Споразум поново да "усаглашавају".

- Гласало се против усвајања одлуке о Европолу који би требао бити лоциран у згради институција БиХ. Дакле, остаје на снази она стара одлука до даљњег, док се не усагласе ставови - изјавила је министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић.

А Споразум на трусном бх. тлу годинама већ "усаглашаван". И усаглашен! И потписан са Европолом сада већ далеке 2016. Двије године касније је ратификован од стране и Европског и бх. парламента. У њему је сједиште Контакт тачке прецизирано - у просторијама Министарства безбједности. Нема додатног усаглашавања нити нових "аранжмана" у пројекцији СДА, јасан је одговор из Српске.

- Јер ко то има право да га промијени? Оно што ми тражимо да се имплементира онако како је и потписан и ратификован, да се мора успоставити заједничка контакт тачка на адреси Трг БиХ број 1 како је то предвиђено Споразумом и не може бити ни у Дирекцији, нити у било којој другој организационој јединици - нагласио је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.

"Стара одлука" која, како рече Турковићева, "остаје на снази", без "снаге" је остала потписивањем Споразума! И умјесто да се преиспита четверогодишња одговорност менаџмента Дирекције за координацију полицијских тијела, гдје је првобитно и мислило се привремено, опрема смјештена, а полулегална размјена информација са Европолом успостављена, бошњачки кадар би статус кво да остави.

Директор Дирекције Мирсад Вилић, чини се, ни сам не зна шта му је законски у опису посла. Када пише писма странцима, Дирекција је "једина "надлежна" за сарадњу са Европолом". Када се обраћа бх. законодавцима, међутим, индиректно нехотице признаје да баш и није! Због тога је још раније каже тражио измјене закона и подзаконских аката, а све како би и опрему и сарадњу са европском полицијом сачувао под окриљем Дирекције којом управља.

- У преговорима око успостављања заједничке контактне тачке све вријеме смо издвајали наше мишљење, указивали да се морају промијенити одређени законски и подзаконски акти - истиче Вилић.

Дирекција нема надлежности да активно учествује у размјени информација са -ом.

Није творац нити власник оперативних полицијских података, а поготово нема оперативне надлежности да врши истраге кривичних дјела из мандата ЕВРОПОЛ-а, што је суштина сарадње, подсјећају "збуњеног" директора Дирекције из МУП-а Српске.

Но умјесто закона, Вилић у наводним похвалама за рад анонимних страних оратора, тражи упориште. А ресорни министар Селмо Цикотић у дилеми чека одговоре од радне групе непознатог састава, коју је баш он формирао.

- Нисам до свих појединости ушао у овај проблем, али сам задужио једну радну групу да припреми све те аспекте и да добијемо цјеловитији увид у све ово и ја очекујем да ће у току наредне седмице или евентуално седмице иза, имати приједлог овог рјешења - истиче Цикотић.

Предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић нема дилему. На дјелу је, каже, стратешки партијски ангажман.

- У прерачунавању свом политичком се превидјело тада када је то било прихваћено питање да ДКПТ не може бити полицијско тијело у смислу да оно постаје Министарство унутрашњих послова на нивоу БиХ. Сада неко жели да преокрене ситуацију - истиче Новић.

А док из СДА неуспјешно покушавају да "преокрену" ситуацију" није наодмет подсјетити упозорење Канцеларије Европске уније из маја, како је за "ефикасну размјену оперативних података са свим полицијским агенцијама, кључно успостављање функционалне заједничке контакт тачке".

У супротном БиХ би могла да остане и без Споразума и без размјене података са Европском полицијом. И била би једина у Европи са таквим статусом.