latinica  ћирилица
10/09/2020 |  17:45 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Повећан прилив миграната изазов за БиХ

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић упознао је министра безбједности у Савјету министара Селму Цикотића о тренутној ситуацији повећаног прилива миграната у БиХ, истакавши да је предмет њиховог рада у 2020. години било више од 12.000 миграната.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Током прве Цикотићеве посјете Служби за послове са странцима, саговорници су се сагласили да је питање повећаног прилива илегалних миграната једно од кључних безбједносних, али и хуманитарних изазова за БиХ, те да је потребно заједничко дјеловање свих агенција за спровођење закона како би се БиХ успјешно носила са овим проблемом.

Ујић је упознао Цикотића о свим проблемима са којима се суочава Служба усљед мигрантске кризе, посебно са недостатком људских капацитета, те који би се кораци требали предузети у рјешавању овог безбједносног и хуманитарног проблема, којим је посебно оптерећен Унско-сански и Кантон Сарајево, саопштено је из Службе за послове са странцима.

Истакнуто је да је неопходна измјена Закона о странцима, Закона о Служби за послове са странцима, као и Правилника о унутрашњој организацији Службе, како би се подигла њена оперативност и ефикасно одговорило на повећан прилив миграната.

Ујић је изразио увјерење да ће се добра сарадња Службе за послове са странцима и Министарства безбједности и даље наставити.