latinica  ћирилица
10/09/2020 |  16:05 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Митрополит Хризостом: Возућа - симбол страдања српског народа

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је да је Возућа симбол страдања српског народа у отаџбинском рату и захвалио свима који чувају успомену на ове жртве.
Митрополит Хризостом (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Митрополит Хризостом (Фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Код нас нема мртвих, сви су живи пред Богом, неки као праведници, неки као грешници осуђени, али сигурно Господ никога не оставља незаштићеног - поручио је митрополит Хризостом након што је пред Спомен-крстом у порти Цркве Светог Ђорђа у мјесту Стог у општини Завидовићи служио парастос страдалим Србима.

Митрополит Хризостом поручио је да се данас одаје помен и свим прецима који су вијековима гинули за јединство, слободу и право на постојање српског народа, на све што му је свето, породицу и дом.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић указао је да су бројни становници са Возуће, долином ријеке Криваје и јужног дијела Озрена, спас након прогона нашли у Добоју.

Он је похвалио Завичајно удружење "Завидовићана" из Добоја што сваке године подсјећа на овај тужни догађај - прогон и страдања Срба, за који каже да обавезује садашње, али и будуће нараштаје како би се сачувао од заборава.

Раденко Станковић потражује седамдесетдвогодишњег оца Бранка, којем се на данашњи дан 1995. године губи траг на Ђурића Вису, рејон Лозна.

- Од такозване групе седам стардалих, шест тијела је пронађено, али мој отац није - рекао је Станковић, који је подсјетио да је његов отац као партизан учествовао у Другом свјетском рату и био познат у свом крају.

Миладин Стојановић вратио се на подручје Возуће прије три године из Београда и каже да живи од инвалиднине са супругом.

Он каже да због малог броја повратника немају много подршке од федералних институција.

Пред Спомен-крстом вијенце су положили представници Народне скупштине Републике Српске, Завичајног удружење "Завидовићана" из Добоја, Полицијске управе Добој, општина Добој, Србац, Петрово, Станари, Вукосавље, борачких организација из Петрова и Српца, Удружења Пети одред специјалне бригаде полиције из Добоја, "Ветерани" из Петрова.

Вијенце су положили и представници Координације делегација удружења избјеглица из Београда, те припадници некадашње Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде и припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

У мјесту Стог у општини Завидовићи у ФБиХ данас је завршен марш "Стазом егзодуса 2020" на којем је учествовало око 90 људи.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима "Ураган", "Фарз" и "Бадр ал Босна".

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања потпомогнуто њиховим јединицама за брза дејства као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започетог 1992.године.