latinica  ћирилица
10/09/2020 |  16:03 | Аутор: СРНА

Врховац: Приоритети здравствена заштита и повећање инвалиднине РВИ

Надлежне институције на републичком и локалном нивоу требале би више пажње посвети здравственој заштити ратних војних инвалида, а ова категорија очекује и усаглашавање основице личне инвалиднине са нето платом, рекао је предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац.
Драган Врховац -
Драган Врховац

Врховац је истакао да у наредних 15 дана поводом ових захтјева очекује састанак у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Он је појаснио да би побољшање здравствене заштите значило скраћење рокова чекања за специјалистичке прегледе са садашњих до годину дана на један мјесец, као и да се при Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци и локалним домовима здравља оснује по једна амбуланта која ће искључиво пружати помоћ борцима, ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца.

- Очекујемо и да се започне са усаглашавањем основице личне инвалиднине са нето платом. Предложићемо републичким институцијама да се до 2024. године изврши повећање - рекао је Врховац након сједнице Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске, одржане у Прњавору, поводом обиљежавања Дана ратних војних инвалида.

Врховац каже да је здравствена заштита најважније питање јер је ријеч о људима који су и по неколико година провели у рововима и теже или лакше су рањавани.

- Ми данас имамо ратних војних инвалида који су сврстани у прву категорију, који су у изузетно тешкој ситуацији и о којима стално неко мора водити бригу. Имамо и ратних војних инвалида десете категорије који срећом нису прошли теже рањавање, али су их сустигле године, па су и они у незавидном положају - указао је Врховац.

Говорећи о сарадњи ратних војних инвалида са представницима локалних заједница, Врховац је истакао да Удружење у Прњавору има изутетну сарадњу са начелником општине, што није случај у свим локалним заједницама.

Предсједник Скупштине Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Миломир Ећимовић рекао је новинарима да је ово јако рањива категорија становништва са све већим потребама у смислу здравствене заштите, инвалиднина које би морале и требале бити веће, као и запошљавања.

- Имали смо више разговора са представницима надлежних министарстава и Владом Републике Српске да нам се помогне кроз процес самозапошљавања, економске подршке. Надамо се да ћемо у наредном периоду добијати већим обим средстава како бисмо рјешавали наш статус који је сада задовољавајући, али није добар - рекао је Ећимовић.

Предсједник Удружења ратних војних инвалида Соколац Миленко Капуран указао је на лошу сарадњу са представницима општинске власти.

- Већ двије године имамо одобрена средства буџетом, али нам до данашњег дана није исплаћена ни марка. Проблем имамо и са канцеларијским простором. Сва наша обраћања остала су без одговора - навео је Капуран.

Након свечане и радне сједнице Предсједништва Савеза ратних војних инвалида, свештенство Српске православне цркве служило је парастос код споменика јунацима града, гдје су делегације ратних војних инвалида и општине Прњавор положиле вијенце у знак сјећања на погинуле борце.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш подсјетио је да је да општина Прњавор из протеклог рата има 626 погинулих бораца и 1.178 војних инвалида.

- Никада нећемо дозволити да се ови људи и њихов допринос стварању Републике Српске забораве - рекао је Томаш.

Он је нагласио да Општинско удружење ратних војних инвалида у свом дјеловању улаже много ентузијазма, напора и труда како би се помогло овој категорији становништва, као и да је њихова сарадња са локалном влашћу увијек била изузетна.

Од 2017. године у Републици Српској се 10. септембра обиљежава Дан ратних војних инвалида као сјећање на тај датум 1993. године, када је Народна скупштина усвојила први Закон о правима војних инвалида и породица погинулих бораца.

У Републици Српској има 31.278 ратних војних инвалида.