latinica  ћирилица
10/09/2020 |  14:45 | Аутор: СРНА

Подручје Орјена и Бијеле горе проглашено Парком природе

Влада Републике Српске прогласила је данас подручје Орјена и Бијеле горе, на подручју града Требиња, Парком природе "Орјен". Циљ доношење ове одлуке је очување природе, као и тежња да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите природе и активности људи.
Сједница Владе (фото:Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Сједница Владе (фото:Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

То подразумијева уважавање потреба аутохтоног становништва и локалне заједнице, укључујући употребу ресурса за опстанак у оној мјери у којој то неће изазвати негативан утицај на примарне циљеве управљања, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу након сједнице Владе.

Влада је усвојила и информацију о активностима на реализацији пројекта "Е-беба", чији је циљ успостављање система електронски безбједне размјене података између надлежних институција Српске с циљем омогућавања електронске пријаве рођења дјетета.

Електронски поступак пријаве рођење дјетета обухватаће поступке констатовања чињенице рођења дјетета у породилишту, упис у матичну књигу рођених и евиденцију пребивалишта, као и упис у матичну евиденцију осигураних лица Фонда здравственог осигурања.

Након наведеног, родитељи ће електронски добијати обавјештење о завршеним поступцима на пријављену електронску адресу, док ће на адресу пребивалишта добијати штампани извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству, потврду о адреси пребивалишта, као и овјерену здравствену књижицу дјетета.

Из Владе напомињу да ће, умјесто садашњих пет до шест посјета различитим надлежним институцијама, родитељи након спровођења овог пројекта, уз претходно испуњене услове за електронску пријаву, бити у могућности да послије достављања података у породилишту добију наведене документе на кућну адресу.

Влада је данас усвојила и информацију о реализацији уписа ученика у дефицитарна занимања за школску 2020/2021. годину.

У саопштењу се наводи да је Влада задужила Министарство просвјете и културе да листу дефицитарних занимања објави на званичној интернет страници и да у сарадњи са Министарством финансија обезбиједи средства за стипендије од по 100 КМ мјесечно и превоз за ученике који упишу дефицитарна занимања.