latinica  ћирилица
10/09/2020 |  14:39 | Аутор: СРНА

Лазић: Машовић послао допис да више нема несталих Срба него само несталих лица

Предсједник Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је данас да је та организација добила званичан допис од Амора Машовића из Института за нестала лица, "у којем наводи да нема више несталих Срба, него само несталих лица".
Вељко Лазић - Фото: СРНА
Вељко ЛазићФото: СРНА

Лазић је истакао да је Машовић тим дописом елиминисао српски народ, тако да се не могу добити подаци о томе гдје је и колико Срба нестало.

- Сматрам да те податке не можемо добити зато што муслиманској страни не одговарају тачни подаци о броју несталих јер морају да намире Сребреницу бројком коју су написали на улазу у Поточаре - рекао је Лазић новинарима на Црном врху, гдје је присуствовао обиљежавању 28 година од страдања 11 припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила, које су на данашњи дан 1992. године из засједе убили муслимански војници.

Лазић је истакао да је процес тражења несталих лица српске националности отежан јер се сав посао ради у Сарајеву, гдје се не одвајају српске жртве, већ сви нестали траже заједно.

Он је рекао да је предлагано Савјету министара да изврши реконструкцију Института за тражење несталих или да се тражење несталих поново врати на ниво Републике Српске и Федерације БиХ.

Лазић је нагласио да се мора инсистирати на промјени система тражења несталих у БиХ и подсјетио да се траже тијела 1.660 несталих Срба.

- Морамо да се сјећамо српских жртава, јер је тренутна ситуација у БиХ таква да за злочине над срским народом нико не одговара захваљујући нераду и Тужилаштва и Суда БиХ - рекао је Лазић.

Лазић је истакао да Тужилаштво БиХ заобилази у широком кругу процесуирање злочина над српским жртвама уопште, као и овај на Црном врху, те злочинце који су вршили масакре над недужним Србима.