latinica  ћирилица
10/09/2020 |  14:09 ⇒ 20:25 | Аутор: СРНА

Палмер: Мостар остаје у фокусу Америке

Замјеник помоћника државног секретара САД Метју Палмер изјавио је данас да САД остају фокусиране на Мостар и након одржавања локалних избора у овом граду.
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2) -
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2)

- Наш фокус на Мостар не завршава се са даном избора. Ми ћемо бити ту и након избора, бићемо ту да помогнемо новим властима да једноставно успоставе право, раде у корист грађана и пружају им услуге - нагласио је Палмер, који је специјални изасланик Стејт департмента за Балкан.

Он и амерички амбасадор Ерик Нелсон данас су у Мостару разговарали са представницима девет политичких странака које су учествовале у преговорима да би се постигао споразум о одржавању избора у Мостару, након 12 година.

Палмер је рекао да је одржавање избора у Мостару важно за демократски напредак и развој, те да је важно да избори буду одржани у складу са највишим демократским стандардима, да буду фер и коректни, те да грађани имају повјерење да ће избори одражавати истинску вољу онога што желе.

- Важно је да људи изађу и гласају. Зато ћу се данас састати са групом младих како бих их подстакао да учествују у политичким процесима, да гласају и искажу своје мишљење - истакао је Палмер.

Он је нагласио да међународна заједница, укључујући САД, прати шта се догађа у Мостару.

Палмер је навео да ЕУ, ОЕБС и САД раде на подршци цивилном друштву да би се обезбиједило да сва бирачка мјеста у Мостару буду покривена посматрачима, те изразио увјерење да ће избори у Мостару бити коректни и транпарентни и одражавати жељу грађана.

Одговарајући на питања новинара, Палмер је рекао да су САД сретне због разговора Србије и /самопроглашеног/ Косова и да је Вашингтон јако задовољан исходом тих разговора и споразума који су постигнути.