latinica  ћирилица
10/09/2020 |  13:49 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Стипендије за 591 ученика дефицитарних занимања (ВИДЕО)

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас да је дефицитарна занимања у Српској уписао 591 ученик у 32 средње школе у 28 локалних заједница, а Влада ће за њих већ од овог мјесеца обезбиједити стипендије у мјесечном износу од 100 КМ и трошкове превоза.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Министарство просвјете и културе ће потребна средства дозначити јединицама локалне самоуправе, које ће реализовати ове исплате - рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци након данашње сједнице Владе.

Тривићева је нагласила да је овом стимулативном мјером Владе и Министарства просвјете и културе повећан упис ученика за дефицитарна занимања, те да је тај упис био резулатат усаглашавања потреба привреде и усписне политике у средње школе.

Кад је ријеч о вирусу корона, Тривићева је истакла да је до јуче у Републици Српској регистровано 15 ученика позитивних на вирус, као и седам наставника и других радника у школама.

Тривићева је подсјетила да је настава у новој школској години почела у измијењеним околностима и према препорукама Института за јавно здравство.

- Ми смо у свакодневној комуникацији са управама школа и ниједна школа није исказала проблеме. Све мјере се спроводе на прописан начин. Што се тиче самих ученика, позитивни ученици нису заражени у школама, а у свим случајевима директори су поступили у складу са процедурама - навела је Тривићева.

Она је додала да је стање под контролом, те да све основне и средње школе имају све што је потребно да примјењују препоручене мјере заштите, хигијене и дезинфекције.