latinica  ћирилица
10/09/2020 |  13:41 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

АНУРС: Максимално се придржавати мјера заштите

Одјељење медицинских наука у Академији наука и умјетности Републике Српске позива грађане Српске да се максимално придржавају предложених мјера заштите од вируса корона, према препорукама Свјетске здравствене организације, а посебно да се здравствене и санитарне мјере стриктно поштују у основним и средњим школама, као и на факултетима.

- Неопходно је спречавање контактирања са зараженом или потенцијално зараженом особом, али и ношење заштитних маски и одржавање, како личне хигијене, тако и хигијене просторија у којима боравимо - саопштено је из АНУРС.

У саопштењу се истиче да је потребно посветити нарочиту пажњу хроничним болесницима, њиховом праћењу и неопходности узимања редовне терапије.

- Физичка активност је пожељна, колико год је изводљива, у складу са препорукама прилагођеним животној доби и здравственом стању. Очување и подизање менталног здравља такође је важно, као и остале мјере заштите - истакли су из АНУРС.

У саопштењу се додаје да се у лијечењу пацијената од Ковида-19 у болницама и другим здравственим установама Републике Српске примјењују најсавременије доступне методе лијечења, те да љекари перманентно прате нова достигнућа у свијету на овом пољу и примјењују их у лијечењу.

- С циљем превенције и лијечења обољелих, широм свијета спроводе се бројна научна истраживања, а планирано је да се нека од тих истраживања раде и код нас. Кључна истраживања усмјерена су на прављење специфичне вакцине за масовну имунизацију и на клиничко испитивање нових лијекова за ковид 19 инфекцију, првенствено оних који би блокирали улазак вируса у ћелије људског организма - наводи се у саопштењу.

Из АНУРС подсјећају да је Свјетска здравствена организација издала препоруке и мјере превенције и заштите које су прихватиле све државе свијета, те истичу да је Влада Републике Српске, посредством Министарства здравља и социјалне заштите, Института за заштиту здравља и медицинских факултета у Бањалуци и Фочи, на вријеме прихватила и примијенила ове препоруке и ангажовањем здравствених установа, са Универзитетским клиничким центром Српске на челу, допринијела контролисаном праћењу болести, те збрињавању и лијечењу заражених и угрожених лица.

- Овим путем желимо да искрено захвалимо и пружимо пуну подршку свим здравственим радницима, чијим залагањем се успјешно води интензивна борба за ограничење и смањење стопе инфицираних и ублажавање посљедица болести - наводи се у саопштењу.

С обзиром на појаву новог вируса корона и нове инфективне болести, као и на њен пандемијски карактер, из АНУРС истичу да је неопходно у наредном периоду радити на развоју људских ресурса у областима инфективних болести, епидемиологије и интензивне медицине, организовањем свих облика едукације.

- Академија, са својим Одјељењем медицинских наука, од почетка појаве епидемије ковид 19 прати сва дешавања, а посебно сва истраживања која се у свијету спроводе с циљем спречавања даљег ширења ове инфекције. Академија и Одјељење медицинских наука стоје на располагању за подршку у организацији научних скупова и истраживања у тим областима која би се спроводила у наредном периоду - поручују из АНУРС.

У саопштењу се додаје да је тренутно у свијету обољело више од 27 милиона људи, а умрло око 900.000.

Највише обољелих је у САД, Бразилу и Индији, а у европским земљама у Русији, Шпанији, Великој Британији, Француској и Италији.

У Републици Српској до сада је обољело око 7.900 лица.