latinica  ћирилица
10/09/2020 |  13:31 ⇒ 19:28 | Аутор: РТРС

Алумина са швајцарском компанијом константно унапређује производњу

Менаџмент компаније Алумина из Зворника одбацио је, како наводе, тенденциозни текст објављен у појединим медијима, којим се доводи у сумњу кредибилност и законитост пословања ове компаније, и наноси штета пословном односу који ово привредно друштво има са швајцарском фирмом Зеохем.
Зворник - Алумина - Фото: РТРС
Зворник - АлуминаФото: РТРС

Наиме, пословна сарадња Алумине и Зеохема је на завидном нивоу и функционише на раније уговореним дугорочним пословним односима. Производна постројења како Алумине тако и Зеохема која су намијењена овој пословној сарадњи свакодневно производе силика гелове, те се међусобна размјена константно унапређује, без обзира што је пандемија вирусом ковид 19 озбиљно уздрмала тржиште производима из портфолија Алумине и Зеохема, саопштено је из Алумине.

Кључни доказ овом, наводе, лежи у чињеници да је Алумина уговорила испоруку 600 тона силика гела годишње, али усљед повећања капацитета производње биће у могућности да испоручи до 800 тона силика гела годишње.

Дакле, како кажу малициозна је и неистинита тврдња изнијета у демантованом тексту да је Алуминино постројење силика гела конзервирано.

- Такође, усљед блиске пословне сарадње, захтјева међународних тржишта, усаглашавања начина мјерења и оцјене квалитета софистицираних производа, тимови технолога Алумине и Зеохема су у сталном контакту на унапређењу заједничких производа, тако да спочитавање да је Алумина продавала шкарт Зеохему, те креирање афере око фазе развоја производа је у најмању руку одраз потпуног непознавања технолошких аспеката производње - истиче се у њиховом тексту.

Надаље, наводе да је тенденциозна тврдња да је Алумина продала 20.000 тона глинице преко Боксита Милићи и довођење у контекст незаконитих радњи највише говори о непознавању фактичког стања у пословању Алумине.

Наглашавају да Алумина није продала 20.000 тона глинице Бокситу из Милића.

Не треба заборавити да је Боксит 2018. године изградио сопствени погон за мљевење хидрата, којем основни производни материјал-хидрат продаје управо Алумина, и то на даље мљевење. Дакле, овдје нема ријечи о продаји глинице преко посредника и евентуално инкасирању неких провизија како се наводи у демантованом тексту, наводе из Алумине.

Треба навести како кажу и чињеницу да усљед потреба производње, Алумина увози боксит са високим степеном алуминијум оксида, малом количином силицијум диоксида и цинка, поред чињенице да више од 80 одсто укупних боксита купује од домаћих рудника.