latinica  ћирилица
10/09/2020 |  12:33 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ: Привредницима омогућено кориштење Гарантног фонда

Влада ФБиХ данас је у Сарајеву усвојила програме три федерална министарства којима је привредницима омогућено кориштење средстава Гарантног фонда, отвореног код Развојне банке ФБиХ.
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba) -
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba)

Ријеч је о Министарству развоја, предузетништва и обрта, Министарству енергије, рударства и индустрије, те Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства, саопштено је из Владе ФБиХ.

Циљеви ових кредитно-гарантних програма су да, у условима отежаног пословања усљед пандемије вируса корона, буде обезбијеђена подршка привредницима који имају проблем у приступу кредитним средствима за одржање потребне ликвидности, одржање постојећег степена запослености, те креирање нових радних мјеста.

Два програма су из надлежности Министарства развоја, предузетништва и обрта - један је предвиђен за предузетнике и остале самосталне привредне дјелатности, а други за микро, мала и средња предузећа.

Укупан износ гаранција по програму за предузетнике и остале самосталне привредне дјелатности износи 50 милиона КМ, а кредита за ликвидност, обртна средства и инвестиције, те краткорочне кредите 300.000 КМ.

Када је ријеч о програму за микро, мала и средња предузећа, укупан износ гаранција је 150 милиона КМ, а у оквиру овог програма кредити износе до 1.250.000 КМ и намијењени су за очување ликвидности, обртна средства, инвестиције, те за краткорочне намјене.

Гаранције Фонда намијењене су иницијално, у периоду не дужем од 12 мјесеци од дана проглашења престанка несреће узроковане пандемијом вируса корона, јачању кредитног потенцијала предузетника и осталих самосталних привредних дјелатности, као и микро, малих и средњих предузећа за обезбјеђивање извора финансирања с циљем ублажавања негативних ефеката узрокованих пандемијом на привреду ФБиХ и стварању услова за одрживи раст привреде и запошљавање.

Циљ програма је очување ликвидности, постојећег степена запослености, те креирање нових радних мјеста, кроз осигурање лакшег приступа кредитним средствима.

На приједлог федералног Министарства енергије, рударства и индустрије, Влада ФБиХ је усвојила два кредитно-гарантна програма - за велика предузећа и за извознике, а укупан износ расположивих средстава сваког од њих је 100 милиона КМ.

На приједлог Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства усвојен је Кредитно-гарантни програм за пољопривреду и прехрамбену индустрију, а укупан износ гаранција по овом програму, које ће на терет Гарантног фонда одобравати Развојна банка ФБиХ, износи 100 милиона КМ и могу бити издаване најкасније до 31. маја идуће године.

За програме сва три федерална министарства заједничко је да гаранције Фонда могу бити издаване за кредите са роком доспијећа до 60 мјесеци, укључујући грејс-период до 18 мјесеци за дугорочне кредите, који су намијењени финансирању текуће ликвидности од дана проглашења стања несреће, односно од 17. марта 2020. године.

Гаранције не могу бити издаване за кредите намијењене куповини земљишта и пословних простора, пословних удјела или дионица, финансирању трансакција између корисника кредита и са њим повезаних особа и рефинансирању постојећих кредитних обавеза по основу финансијског лизинга.

Гаранције Фонда, које ће бити издаване након истека рока од 12 мјесеци од проглашења престанка несреће узроковане пандемијом, односно након 31. маја 2021. године, биће усмјерене на пружање подршке покретању нових, расту и развоју постојећих пословних активности, повећању конкурентности, иновацијама и додатном запошљавању, за шта ће бити донесени нови програми.

Влада ФБиХ утврдила и федералном Парламенту упутила на усвајање Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету, којим се ограничава висина међубанкарске накнаде код трансакција платним картицама, која не може бити виша од 0,5 одсто вриједности трансакције извршене дебитном картицом, а код трансакција кредитном картицом не може бити виша од 0,6 одсто од вриједности трансакција, за првих 12 мјесеци након ступања на снагу одредбе која прописује висину накнаде.

Након тог раздобља међубанкарске накнаде не могу бити више од 0,2 одсто вриједности трансакције код трансакције извршене дебитном картицом, те 0,3 више од трансакције извршене кредитном картицом.

Влада ФБиХ је утврдила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити корисника финансијских услуга, чији је циљ побољшање и развој унутрашњег тржишта банковних услуга становништву, те јачање тржишног такмичења у сектору банковних услуга становништву.