latinica  ћирилица
10/09/2020 |  12:26 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Градоначелник Приједора и пјесници одали почаст борцима НОБ и Скендеру Куленовићу

Полагањем вијенаца на споменик палим борцима Козаре и бисту Скендера Куленовића на Мраковици данас су настављени 48. Књижевни сусрети на Козари који се ове године одржавају у споју традиционалних манифестација и видео формата.
Књижевни сусрети на Козари - Фото: СРНА
Књижевни сусрети на КозариФото: СРНА

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је да није било лако окупити људе у вријеме епидемије и да ће сви књижевници учесници бити снимљени у својим срединама, а да ће славодобитнику Драгославу Михаиловићу књижевна награда "Скендер Куленовић – Књижевни вијенац Козаре" за животно дјело бити уручена у Београду јер он, због својих година, није био у могућности допутовати у Приједор.

- Козара је овјенчана славом из рата, али и вијенцима књижевности ево по 48. пут. Нисмо пропустили урадити ово што се могло обавити и у епидемији. Присјећамо се људи страдалих од фашистичке чизме. Поносна планина пружа мир потомцима оних који су изгубили живот и подсјећа на велико народно страдање, а сјећање на жртве трајаће вијековима јер су те жртве уграђене у слободу коју ми живимо - рекао је Ђаковић новинарима на Мраковици.

Вијенце су с градоначелником Ђаковићем положили и пјесници Миле Мутић и Драгана Крагуљ који су говорили и своје стихове.

- Читао сам пјесме из књиге "Бајке од Крајине". У бајци је преживјело све оно што је лијепо, племенито и добро и зато сам завичај ставио у бајке да бих га сачувао од многих непријатеља - поручио је Мутић, који је био учесник 1. Књижевних сусрета на Козари 1964. године.

Пјесник Драгана Крагуљ говорила је своју пјесму "Озарје" из збирке сонета јер је то форма којом се у посљедње вријеме исказује.

- На Козари сам увијек тужна и ганута као и на свим стратиштима гдје имам дио предака. То врло лично доживљавам. Има та нека енергија пјесничка из Скендерове бисте као из живог човјека. Ако сте довољно пријемчиви, можете је препознати. Стихови увијек спајају људе без обзира на различита времена и просторе, јер поезија је врхунац језика - навела је Крагуљева.

Овогодишњи сусрети одржавају се у знаку јубилеја - 110 година од рођења Скендера Куленовића и 60 година од смрти Сретена Стојановића, а настављају се 18. септембра у свечаном салону САНУ у Београду уручењем награде лауреату.