latinica  ћирилица
10/09/2020 |  10:13 ⇒ 10:13 | Аутор: РТРС

Еко топлане: Припрема кућних инсталација за предстојећу сезону

Еко топлане Бањалука подсјећају још једном кориснике система даљинског гријања да прије пуњења кућних инсталација уочи предстојеће сезоне гријања припреме унутрашње и заједничке унутрашње инсталације, а у циљу што квалитетније и несметане испоруке топлотне енергије.
Еко топлане -
Еко топлане

Из Еко топлана подсјећају кориснике да је према Одлуци о општим условима за производњу, дистрибуцију и кориштење топлотне енергије, одржавање унутрашњих и заједничких унутрашњих инсталација у надлежности сваког корисника, односно заједница етажних власника.

- С обзиром на то да је један од најчешћих проблема појава ваздуха у радијаторима, чиме се нарушава квалитет гријања, ако се корисници током сезоне суочавају са овим проблемом, требало би да прије почетка сезоне гријања замијене старе и дотрајале одзрачне вентиле новима. Ријеч је о минималном улагању, чиме се постиже бољи квалитет гријања, јер се одзрачивањем у случају потребе ослобађа накупљени ваздух и омогућава несметана циркулација кроз гријна тијела - наводе из Еко топлана.

Када је ријеч о системима на којима постоје централне одзраке на цјевоводу и аутоматске на вертикалама, за њих су надлежне заједнице етажних власника, док су за одзраке на самим радијаторима задужени корисници.

Накупљање ваздуха у гријним тијелима најчешће се догађа код корисника на вишим етажама, док је код потрошача на нижим етажама чешћи проблем са скупљањем муља у радијаторима, што такође ремети редовну испоруку топлотне енергије и нарушава квалитет гријања, објашњавају из Еко топлана.

На функционалност унутрашњих инсталација посебну пажњу треба да обрате корисници у старијим зградама у којима су и инсталације старе и дотрајале.

Осим тога, потрошачи који су протекле сезоне имали проблем са унутрашњим инсталацијама, што је проузроковало слабији квалитет гријања, требало би да ангажују овлаштено предузеће за одржавање инсталација да отклони квар, како би спремно ушли у сезону гријања.