latinica  ћирилица
10/09/2020 |  08:52 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

У Тумарама на Озрену марш "Стазом егзодуса"

У Тумарама на Озрену јутрос су кренули учесници марша "Стазом егзодуса" у оквиру обиљежавања 25 година од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела ове планине.
Добој - марш "Стазом егзодуса 2020" - Фото: СРНА
Добој - марш "Стазом егзодуса 2020"Фото: СРНА

 У 8.00 часова из Тумара је кренуло више десетина учесника овогодишњег марша на пут дуг 22 километра до насеља Стог код Возуће, у општини Завидовићи, рекао је Срни Зоран Благојевић, предсједник Завичајног удружења Завидовићана из Добоја, које организује марш.

Благојевић је навео да је, због околности са вирусом корона, ограничен број учесника овогодишњег марша, са којег се традиционално указује на страдања и звјерске злочине над Србима и шаље порука да се и даље трага за тијелима 129 несталих бораца и цивила, те да се злочинци морају казнити.

Он је појаснио да је ријеч о камионском путу који иде правцем Бријесница Горња, Кврга, Малчићи, Боровци, Лозна, Стог, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

- Након марша, грађани ће се окупити код Цркве Светог Ђорђа у Стогу, у којој се налази спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, гдје ће бити служена литургија и положени вијенци - навео је Благојевић.

Вијенци ће бити положени и код споменика и крста, подигнутих у знак сјећања на 21 свирепо убијеног српског војника и цивила, чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.

Благојевић је подсјетио да су Срби из Возуће протјерани са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ, која је у зависности од јединице и смјера напада непријатељских снага, носила називе "Ураган 95", "Фарз 95" и "Бадр ал Босна".

Масовно страдање Возућана трајало је од 10. до 24. септембра 1995. године усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанским контингентом међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћење Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.