latinica  ћирилица
10/09/2020 |  08:38 ⇒ 08:39 | Аутор: СРНА

Мицотакис: Дијалог потребан, али не под оружаном пријетњом

ЕУ мора да уведе "сврсисходне" санкције Турској уколико Анкара не повуче своје бродове из спорног дијела источног Медитерана, рекао је грчки премијер Кирјакос Мицотакис.
Киријакос Мицотакис (Фо­то: Ка­би­нет К. Ми­цо­та­ки­са) -
Киријакос Мицотакис (Фо­то: Ка­би­нет К. Ми­цо­та­ки­са)

Грчка и Турска су у спору поводом поморских граница у овом дијелу Средоземног мора. Турска је послала у овај регион морнаричке бродове и истраживачки брод у потрази за енергентима.

- Потребан нам је дијалог, али не када нам се пријети оружјем. Оно што угрожава безбједност и стабилност моје земље пријети добробити и безбједности свих чланица ЕУ - написао је Мицотакис у коментару за Лондон тајмс, Франкфуртер алгемајне цајтунг и Монд.

Очекује се да ће лидери ЕУ овог мјесеца упутити конкретан одговор Турској. Уколико Анкара не повуче своје бродове, потребно је увести "сврсисходне" санкције, нагласио је грчки премијер.

- Ако Европа жели да покаже праву геополитичку моћ, једноставно не може да допусти да буде мирна пред ратоборном Турском - рекао је Мицотакис.

Он је додао да Турска још има времена да избјегне санкције и "предузме корак назад".

- Треба да се повуку, врате се за сто и наставе тамо гдје су стали када су напустили разговоре о експлоатацији енергената 2016. године. Ако не можемо да се договоримо, онда морамо потражити рјешење у Хагу - рекао је Мицотакиц мислећи на међународни суд који рјешава спорове међу државама.