latinica  ћирилица
10/09/2020 |  07:43 ⇒ 07:51 | Аутор: РТС

На италијанском Универзитету и књиге иду у карантин

Италијански Универзитет "Cattolica Sacro Cuore" је први увео карантин за сваку књигу која је коришћена од стране студента. У заједничким просторијама су постављене УВ лампе које кратким таласима елиминишу бактерије и вирусе. Студенти могу да резервишу и подигну књиге које би, након што би биле враћене у библиотеку, одмах биле дезинфиковане.
Књиге (илустрација) -
Књиге (илустрација)

Универзитет "Cattolica Sacro Cuore" који има седиште у Милану, Бреши, Пјаћенци, Кремони и Риму и са укупно 12 факултета и преко 500 амфитеатара један је од првих у Италији почео са радом 7. септембра враћајући студенте у своје просторије након паузе од марта узроковане пандемијом ковида 19.

Поред свих уобичајених мjера предострожности овај Универзитет је први увео и карантин за књиге. Наиме, "Cattolica" има велики број изузетно старих књига и првих издања која свакако чувају на посебан начин, но епидемија вируса корона довела је до тога да се уведе карантин за сваку књигу која је коришћена од стране студента.

Захваљући сарадњи Универзитета и фирме "Тиренија" из Ђенове, италијанске фирме која има велико искуство у снабдевању производима и услугама за културна добра, а нарочито за санификацију књига и докумената, универзитет у Милану је први добио апарате који ће својим радом омогућити безбједно студирање, а и рад свим запосленима.

У заједничким просторијама су постављене УВ лампе које кратким таласима елиминишу бактерије и вирусе. И током карантина студенти су могли, захваљујући ефикасној организацији Универзитета, да резервишу и подигну књиге које би, након што би биле враћене у библиотеку, одмах биле дезинфиковане.

Данас, универзитет у Милану има два апарата високе технологије који користе УВЦ зраке и озон у циљу да гарантују коректну санификацију материјала и амбијената у којима се налази особље и студенти и у њиховом присуству без икакве штете по здравље.

Први апарат је ормар који не пропушта влагу и користи се за санификацију материјала од папира, а функционише на следећи начин – након коришћења књига или документи се ставе у ормар који, захваљујући озону и хладној плазми, санификује садржај у трајању од 90 минута елиминишући на тај начин сваки траг било ког вируса, бактерија, гљивица и одређених врста инсеката.

Други апарат је "абиос" и омогућава санификацију амбијената у зонама попут библиотека и амфитеатара, а функционише захваљујући посебних УВ кратко таласним лампама које елиминишу гљивице, бактерије и вирус у ваздуху у форми био аеросола.

Овај апарат је већ у употреби у једној од библиотека и омогућава здраву околину и потпуно одсуство вируса, микроорганизама и бактерија. Оваква санификација површина и амбијената се користи и као превенција, а употреба УВЦ и озона се сматра, од стране научника, потентним "убицом бактерија и вируса", те је тестиран и коришћен против еболе и других коронавируса који су познати науци.

"Абиос" усисава ваздух из амбијента, елиминише прашину која се у њему налази, стерилише ваздух и враћа га у атмосферу санификованог до 99,98 одсто.

Компанија "Тиренија" са сједиштем у Ђенови захваљујући технологији заснованој на озону омогућава и организацију догађаја са великим бројем људи, те је потражња за њиховим апаратима у порасту, а Универзитет "Cattolica" је први, уложивши више од милион евра, увео овај начин заштите запослених и студената у академском свијету у Италији, показавши да им је на првом мјесту сигурност свих студената и оних који ће се тек уписати на факултет у овим несигурним временима.