latinica  ћирилица
02/09/2020 |  15:31 ⇒ 15:36 | Аутор: sputniknews.com

Курц: Фатална грешка Европе

Аустријски канцелар Себастијан Курц назвао је грешком одлуку њемачке канцеларке Ангеле Меркел да прије пет година отвори границе за избјеглице.
Себастијан Курц (фото: APA) -
Себастијан Курц (фото: APA)

- Ја сам од самог почетка био против политике отворених граница. Политика отворених граница није само придонијела томе да се велики број људи упутио у смјеру Европе, него је довела и до огромног преоптерећења у многим дијеловима средње Европе - рекао је Курц који је у вријеме мигрантске кризе био на функцији министра за интеграције Аустрије.

Он је у интервјуу за агенцију ДПА рекао како су због политике отворених граница кријумчари људима "зарадили огромне своте" те да су истовремено "безбројни" изгубили живот приликом покушаја преласка Средоземља.

Аустријски канцелар је подсјетио како су га због тадашњег става нападали и гурали у "екстремно десни угао" али да је он, као тадашњи министар за интеграцију, био свјестан да интеграција зависи од броја новопридошлих.

- Срећан сам да пет година након избјегличке кризе у Европи влада једна потпуно другачија политика - рекао је Курц, преноси портал Јутарњи.

Он одбија њемачки предлог о реформи система за азил унутар ЕУ који предвиђа прихватне центре на спољним границама Европске уније одакле би мигранте размјештали по земљама чланицама.

- Мислим да расподјела по Европи неће функционисати јер већина чланица на то гледа са скепсом - рекао је Курц.

Он је додао како треба узети у обзир да преко средоземне руте све више особа долази због економских разлога, прије свега из Туниса.

- То нису стварне избјеглице него мигранти из економских разлога - закључио је Курц и додао како се не смије допустити да турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган избјеглице користи као би уцјењивао Европу.