latinica  ћирилица
27/08/2020 |  17:36 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Предсједништво БиХ: Спријечити улазак илегалних миграната

Чланови Предсједништва БиХ примили су на знање информацију о стању у области миграција у БиХ за мај, при чему су констатовали да су основни циљеви БиХ спречавање уласка илегалних миграната на њену територију и смањење тренутног броја оних који бораве на подручју БиХ.
Сарајево - Предсједништво БиХ - сједница - Фото: СРНА
Сарајево - Предсједништво БиХ - сједницаФото: СРНА

Предсједништво БиХ поново тражи од Савјета министара да у што краћем року достави свеобухватан и детаљан план ради рјешавања проблема мигрантске кризе, саопштено је након сједнице Предсједништва БиХ.

Наведено је да Предсједништво БиХ подржава активности Министарства безбједности у Савјету министара које се односе на сарадњу са министарствима унутрашњих послова Србије и Црне Горе с циљем формирања заједничког тима за спречавање илегалних улазака миграната у БиХ.

Предсједништво БиХ тражи од Савјета министара да се појачају кадровски и материјални капацитети Граничне полиције БиХ ради заштите границе БиХ и спречавања илегалних миграција.

Подржане су активности Министарства безбједности на хармонизацији и координацији активности безбједносних агенција и полицијских снага у складу са њиховим надлежностима на плану заштита граница БиХ, очувању јавног реда и мира и заштите личне и имовинске безбједности грађана БиХ.

Предсједништво БиХ захтијева од Савјета министара да се убрзају припреме за закључивање споразума о реадмисији са свим државама из којих долазе мигранти.

Од Савјета министара и свих институција у БиХ надлежних за питање миграција затражено је да се мигранти измјесте изван насељених и урбаних средина у за то посебно изграђене објекте.

Предсједништво БиХ тражи од Савјета министара да се из буџетских резерви обезбиједи пет милиона КМ у сврху јачања капацитета за управљање мигрантском кризом у БиХ.

У саопштењу се наводи да је Предсједништво на данашњој сједници усвојило закључак којим задужује Савјет министара да да сагласност за улазак држављана САД, Русије, Кине и Турске у БиХ током трајања пандемије вируса корона.

Предсједништво БиХ усвојило је платформу за наступ делегације БиХ на Генералној скупштини УН за период 2020/2021, укључујући и генералну дебату, чији је почетак планиран за 22. септембар.

БиХ на генералној дебати 75. засједања Генералне скупштине УН-а представљаће предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, тако што ће његово снимљено излагање бити емитовано у Генералној скупштини УН-а.

Предсједништво БиХ прихватило је позив за посјету предсједавајућег Предсједништва БиХ Пакистану од 21. до 22. октобра.

Такође, одобрено је закључивање низа међународних уговора и меморандума о разумијевању, а Предсједништво БиХ је ратификовало и више споразума и уговора са међународним институцијама и организацијама.

Предсједништво БиХ примило је на знање извјештај члана Међународне комисије за слив ријеке Саве о предсједавању БиХ Међународном комисијом за слив ријеке Саве у периоду од 2017. до 2020. године.