latinica  ћирилица
15/08/2020 |  21:35 ⇒ 16/08/2020 | 10:07 | Аутор: СРНА

Вечерас онлајн почело "Лицидерско срце" (ВИДЕО)

Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце" почео је вечерас онлајн у Ужицу и трајаће до 17. августа, а учествоваће дјеца из 15 земаља, међу којима је и Република Српска.
Фестивал фолклора "Лицидерско срце", архив - Фото: СРНА
Фестивал фолклора "Лицидерско срце", архивФото: СРНА

"Лицидерско срце" је највећи фестивал овог типа у Србији, а један од највећих у Европи.

На овогодишњем Фестивалу учествују ансамбли из Мексика, Колумбије, Перуа, Египта, Турске, Француске, Бјелорусије, Бугарске, Италије, Пољске, Словеније, Њемачке, Молдавије, БиХ, Републике Српске, те Србије.

Из Републике Српске наступиће три ансамбла и то из Вишеграда - Културно-умјетничко друштво "Бикавац" и Српско соколско друштво "Краљ Петар Први ујединитељ", а из Бањалуке Централно културно-умјетничко друштво младих "Веселин Маслеша".Учеснике 12. Међународног фестивала фолклора, који се одржава онлајн због епидемије корона вируса, поздравио је и Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, које је суорганизатор, те подсјетио да су више година дио овог значајног пројекта.

Цицовић је у обраћању онлајн истакао да је овај фестивал и до сада био један од најљепших и најдражих мостова на Дрини, јер је дјечјом игром и радошћу спајао обале те ријеке.

- Постали смо дио овог фестивала прво из жеље да се најмлађи играчи фолклора Србије и Српске што боље упознају и што садржајније друже и у дружењу уче, а потом и у увјерењу да свака добра акција која крене у Србији има мјеста и љубави да се реализује и у Српској, као што и свака добра акција из Републике Српске може да има своје мјесто у Србији - додао је Цицовић.

Он је навео да ће Фестивал ове године имати своје прво прво онлајн издање, те ће постати један велики плато за све народне игре и сву дјецу свијета.

Цицовић је напоменуо да Представништво Републике Српске у Србији и ове године даје допринос успјеху овог дјечијег фестивала и као суорганизатор и као покровитељ, јер зна да сви учесници на свој начин доприносе очувању народне традиције, националног идентитета, а у сусрету са другима уче нове игре и обогаћују знање и вјештине.

- Ова дјеца су будућност и својих народних игара и свога народа - рекао је Цицовић и подсјетио је да су се програми фестивала одвијали у Ужицу и на Златибору и истовремено у Вишеграду и Андрићграду.

Цицовић је изразио увјерење да ће сва дјеца, из свих народа и држава бити успјешна, јер су била успјешна и на досадашњим фестивалима.

"У том увјерењу све вас поздрављам у име Представништва Републике Српске у Србији и у име органа и институција Републике Српске. Нека радост игре буде радост свих народа", рекао је Цицовић.

Након Цицовића су двије дјевојке у ношњи објавиле да је 12. Међународни фестивал фолклора "Лицидерско срце" отворен.

Онлајн су се претходно обратили и поздравили учеснике и Горан Пауновић, предсједник организационог одбора у уме организатора Удружења грађана "Ера", те Иван Станисављевић, замјеник градоначелника града Ужице.

Фестивал ће се одвијати у реалном времену сваког дана трајања фестивала од 20.00 до 21.30 часова.

Удружење "Ера" из Ужица од 2009. године организује Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце". Суорганизатори су град Ужице, Туристичка организација Златибор и Представништво Републике Српске у Србији.