latinica  ћирилица
15/08/2020 |  19:55 ⇒ 25/02/2023 | 12:28 | Аутор: РТРС

Нови Град, мјесто гдје се спајају Уна и Сана, још један туристички потенцијал Српске (ВИДЕО)

Туристички потенцијали општине Нови Град су велики. Мјесто је то гдје се у једну спајају двије јединствене ријеке, Уна и Сана, чији име је постојало још у рјечнику старих Римљана. Мјесто на обронцима питомих планина-Козаре и Грмеча.
Нови Град - Фото: РТРС
Нови ГрадФото: РТРС

Нови Град лежи на ушћу Сане у Уну. Прву су стари Римљани назвали по својој ријечи за здравље, друга једноставно значи – једина. Управо Уна је највећа новоградска атракција.

Зоран Умићевић, угоститељ из Новог Града каже да је ова ријека веома богата.

- Да смо ми сами хтјели сами да изаберемо и дамо јој те карактеристике, ми то не би тако знали, као што је испало само - каже Умићевић.

У самом Новом Граду, али и узводно и низводно од њега, бројне су плаже. Постоје мјеста за камповање, а уз Уну се могу се изнајмити викенд куће и апартмани. Поред купања, на Уни се може ужувати у рафтингу и кајакингу, али и запловити карактеристичном унском лађом.

- Интересантно за Нови Град је то да је цијели град у ствари плажа. То у околини нема нигдје. Многа мјеста на Јадрану жуде за тим да цијели град буде плажа, па не успију. Код нас је цијели град – плажа - прича Едиб Џафербеговић, предсједник Спортско-риболовног удружења Нови Град.

Уна и Сана богате су рибом, али и њихове притоке привлаче риболовце. Притока Уне, Војскова, и притока Сане, Јапра, велика су природна мрјестилишта младице, пастрмке и липљена.

- Овдје обитава 95 осто свих слатководних врста риба у километар ријеке. То је специфичност које нема нигдје у Европи, тако да сваки риболовац може наћи за себе неку занимацију, али и да улови рибу коју воли - додаје Џафербеговић.

У близини Новог Града је и Бања Лешљани, смјештена на обронцима Козаре. Вода у бањи је јединствена у региону због своје високе ПХ вриједности.

Радомир Адамовић, шеф Бањско-рекартивног центра Љешљани, истиче да је вода из ове бање ношена на анализу у Јапан и Америку и да су те анализе показале да је вода добра за, како каже, псоријазу, неке врсте екцема, гастритис и регулисање ниво шећера у крви.

Осим природних богатстава, туристи у Новом Граду могу да уживају у културној понуди. У самом центру града налази се Стара градска вијећница, која је уједно национални споменик, изграђена је 1888. у псеудомаварском стилу. У њој је смјештен музеј са богатом етнолошком збирком. Градска Галерија дом је легата сликара Стојана Ћелића, а легат је такође уврштен у национални споменик.