latinica  ћирилица
15/08/2020 |  19:44 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Има ли рјешења за дивљу депонију у приједорским насељима Урије и Чиркин Поље? (ВИДЕО)

Прије десетак дана, о чему је извјештавала и Радио-телевизија Републике Српске, око 500 мјештана приједорских насеља Урије и Чиркин Поље потписало је петицију којом апелују на локалну власт, да хитно уклони дивљу депонију. Од градских власти добили су одговор да депонија није у њиховој надлежности. Мјештани су отишли корак даље и провјерили чија је спорна парцела, на којој се депонија налази. Прича добија нови епилог.
Отпад - Фото: РТРС
ОтпадФото: РТРС

Поред живота крај дивље депоније, несносног смрада, животињског и грађевинског отпада, извора заразе, мјештани насеља Урије и Чиркин Поље кажу разочарани су, јер их градска власт оптужује да су сами поред кућа направили депонију.

На питање новинара РТРС-а од 4.августа, у чијој је надлежности депонија, од ресорног Одјељења града Приједора, добили смо одговор да је депонија на приватним парцелама и да Град није надлежан да уклони отпад.

Међутим, мјештани су путем кастастарског извода дошли до новог сазнања.

- Овдје су се дјеца играла, шетали смо, међутим неко је из не знам којих разлога, или је по договору са општинским властима, почео довозити овдје отпад - каже Здравко Марјановић, мјештанин приједорског насеља Урије.

Због, како кажу, неразумијевања градских власти да ријеше овај проблем, мјештани су се обратили одборницима у Скупштини града који су питање дивље депоније поставили на посљедњем скупштинском засједању.

- Срамота је не знати гдје град све има земљиште и не хтјети помоћи нашим грађанима. Овим путем апелујем и тражим од Градске управе и градоначелника да хитно интервенишу по питању овог проблема јер овај отпад је такозвана еколошка бомба - рекао је Далибор Павловић, шеф Одборничког клуба СНСД-а у СГ Приједор.

Неколико дана након првог дописа приједорској градској управи упутили смо нови. 14. августа.

Из истог Одјељења добијамо други одговор – депонија се малим дијелом налази на парцелама које су у власништву града и биће уклоњене.

Мјештани очекују да ће актуелна приједорска власт одржати обећање и уклонити депонију.

Поручују времена за чекање нема и ако то ускоро не буде урађено, кажу, биће принуђени на протесте.