latinica  ћирилица
15/08/2020 |  19:39 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Парламентарни избори у Црној Гори - најнеизвјеснији од обнове независности (ВИДЕО)

Парламентарни избори у Црној Гори заказани су за 30. август. Предизборна кампања увелико је у току. Чини се да су ово најнеизвјеснији избори у независној Црној Гори, посебно због цјелокупне ситуације коју је изазвало усвајање Закона о слободи вјероисповијести. Опозициони лидери увјерени су у побједу.
Подгорица - Фото: РТС
ПодгорицаФото: РТС

Дубоко подијељена Црна Гора иде у сусрет још једним парламентарним изборима - једанаестим од увођења вишепартијског система у тој земљи.

Пет коалиција и шест самосталних листа бориће се за гласове бирача.

ДПС на изборе излази самостално под слоганом - Одлучно за Црну Гору. Демократски фронт под слоганом - За будућност Црне Горе на изборе излази у великој коалицији коју, између осталих, чине Нова српска демократија, Покрет за промјене, Демократска народна партија, Права Црна Гора.

Носилац листе ДПС-а је актуелни премијер Душко Марковић, а Демократског фронта професор Здравко Кривокапић.

- Ја мислим да је ово, што би рекли у нашем народу, потоња ура за промјену. Ако се то не деси овога пута, онда вјерујте да ћемо бити један од режима који су истакли своју диктатуру до краја. Управо, желећи да побјегнем од таквог курса, први сам се опредијелио да станем у одбрани свих вриједности Црне Горе, од традиционалних до свих других - каже Кривокапић.

Опозициони лидери вјерују у коначну побједу.

- Вјерујем да ћемо једном интензивном кампањом у времену короне и НКТ успјети да достигнемо резултат који ће заједно са осталим опозиционим партијама чинити побједнички збир и да ћемо 30. августа најзад моћи да кажемо да се држава ослободила и да је побиједила већинска Црна Гора то јесте опозиција - рекао је Милан Кнежевић, лидер Демократског фронта.

Марка Милачић, предсједник Праве Црне Горе каже да су очекивања од наредних избора већа него икада, јер је, како наводи, народу Црне Горе "вода дошла до пода".

- У земљи у којој су подјеле присутне, нарочито од доношења Закона, народ је незадовољан више него икада и мислим да ће Црна Гора 31. августа, први пут у својој историји од 1945. године да доживи промјену власти - казао је Милачић.

И опозиција, али и владајућа ДПС истичу да анкете говоре о њиховој побједи. Познаваоци прилика оцјењују да опозиција има велику шансу на овим изборима.

- У јавној сфери постоји осјећај да се очекују веома значајни избори, да овога пута може доћи до неке озбиљне политичке промјене у Црној Гори - наводи Марко Вешовић, новинар.

Црногорска опозиција овога пута је увјерена у своју побједу. Није још много остало до избора тако да ће ускоро бити познато да ли је оптимизм опозиције оправдан.

У сваком случају, 30. августа народ Црне Горе имаће прилику да бира даљи пут ове државе и своју будућност у њој.

Бирачко право у Црној Гори има 541.232 грађана. У односу на предсједничке изборе, одржане 15. априла 2018. године, број бирача се повећао за око 8,6 хиљада.