latinica  ћирилица
15/08/2020 |  15:54 ⇒ 15:56 | Аутор: Блиц

Почело снимање филма заснованог на књижевном опусу Боре Станковића

Филм "Хаџијино звоно" и серија "Нечиста крв" су сага о једној српској породици која се дешава у распону од 1850. до 1887. године у Врању.
Драган Бјелогрлић - Фото: РТРС
Драган БјелогрлићФото: РТРС

Након вишемјесечних припрема, у Рипњу подно Авале је почело снимање филма радног назива "Хаџијино звоно" у режији Милутина Петровића, по сценарију Војислава Нановића и Милене Марковић.

Ријеч је о амбициозном филмском пројекту заснованом на књижевном опусу Борисава - Боре Станковића.

У недавном интервјуу за Блиц редитељ Милутин Петровић је најавио да ће глумачка подјела бити лијепо изненађење.

- Много нових лица у нападу, неколико јако познатих у одбрани и везни ред састављен од младих звијезда у успону - најавио је Петровић, а сада је откривен дио глумачке екипе који је снимио прве сцене.

Лик хаџи-Трифуна тумачи Драган Бјелогрлић, док су улоге његових синова Мите и Јовче припале младим глумцима Марку Грабежу и Недиму Незировићу.

Првог дана снимања Грабежове партнерке су биле Нела Михајловиц (Ката) и Теодора Драгићевић (Стојна).

"Хаџијино звоно" говори о пропасти старе српске газдинске породице кроз коју паралелно пратимо слабљење Османске империје и стварање младе српске кнежевине. Како се наводи, истовремено ће бити снимљена и серија "Нечиста крв".

- "Нечиста крв" је сага о једној српској породици која се дешава у распону од 1850. до 1887. године у Врању. Већи дио тог периода Врање је било дио Османске империје, а у наше посљедње двије епизоде Врање је прво у Кнежевини, па потом у Краљевини Србији. Дакле, већим дијелом прича "Нечисте крви" се дешава у земљи у којој су и Призрен и Багдад, Александрија и Солун, Триполи и Сарајево... Доста филмично и занимљиво вријеме у коме је било доста добре музике, лијепих жена и правих мушкараца - испричао је Милутин Петровић.

Прву верзију сценарија за серију је прије четири деценије написао Војислав Нановић (1922–1983) који је приповјетке, драме и романе Боре Станковића повезао у разгранату породичну сагу која обухвата период од 40 година.

Милена Марковић је адаптирала прве три епизоде у сценарио за филм, док су на преосталим епизодама радили млади сценаристи Дејан Прћић и Катарина Митровић.

Првих пет епизода и филм режира Милутин Петровић, а његови кључни сарадници су директор фотографије Ерол Зубчевић и монтажер Петар Јаконић. Других пет епизода режираће Горан Станковић, а са њим ће сарађивати директор фотографије Александар Караулић и монтажер Урош Максимовић.

Пројекат настаје у продукцији продукцијске куће "This and That Productions" и РТС-а (серија), као и уз подршку ФЦС-а и МЕДИА програма.

Планирано је да снимање траје 84 дана и очекује се да филм "Хаџијино звоно" пред публику стигне током 2021. године.