latinica  ћирилица
15/08/2020 |  11:51 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Почело постављање споменика Стефану Немањи (ВИДЕО)

На Савском тргу у Београду, чија је реконструкција у току, данас је почело постављање првих дијелова, односно постамента споменика, родоначелнику најзначајније српске средовијековне династије Стефану Немањи.
Споменик Стефану Немањи (фото:В. Данилов) -
Споменик Стефану Немањи (фото:В. Данилов)

Споменик је направљен у бронзи, висок је 24 метра и тежак 68 тона. У постамент, који представља византијски штит, моћи ће да уђе педесетак људи, а ту ће моћи да виде угравиране сцене из Немањиног живота и српске историје.

Споменик је направио чувени руски скулптор Александар Рукавишњиков. На његовој изради радило је 120 људи годину и по дана.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић је рекао новинарима да данас присуствује историји и да је овај споменик једном од утемељивача Српске православне цркве са сином Растком /Светим Савом/ доказ да српска државност траје 800 година и да су Срби стари европски народ са својом културом, историјом и традицијом.

Весић је изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу за приједлог да се подигне споменика Стефану Немањи, јер то показује да Србија поштује своју историју.

Он је додао да подизањем овог споменика, заједно са одлуком да се подигне споменик и деспоту Стефану Лазаревићу, Србија почиње да показује поштовање према свом средњем вијеку.

- Срамота је што до сада нисмо имали споменик Стефану Немањи, али дошло је вријеме да се та неправда исправи. Ми смо народ који, нажалост, не комуницира са својом средњовјековном историјом, који нема ниједног свог средњовјековног владара на новчаници, који се понаша као да му је историја почела 1804. године. Јесте модерна, али имамо и сјајни средњи вијек -  рекао је Весић.

Савски трг ће имати 33.000 квадрата и биће највећи трг у Беораду и Србији. Споменик Стефану Немањи биће посебно освијетљен, док ће у старој згради Жељезничке станице, најверовантије, бити нови Теслин музеј, али, како је рекао Весић, треба сачекати одлуку Владе Србије.

Монументално дјело је подијељено у дијеловима како би се лакше допремило у Србију.

Прва четири камиона са дијеловима споменика, односно дијелови за постамент, у Београд су стигли до јуче, а до 31. августа стићи ће друга четири камиона, док ће посљедња два стићи до 15. септембра, да би споменик био читав постављен до средине октобра.

У Београду се од 10. августа налази и група руских мајстора који ће заједно са српским радити на постављању споменика, а почетком септембра очекује се и долазак самог аутора, Рукавишњикова, који ће лично надгледати постављање споменика.

Реконструкција Савског трга, на коме ће се налазити споменик, биће завршена до средине новембра.