latinica  ћирилица
15/08/2020 |  08:53 ⇒ 08:54 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Дрско и цинично да агресори говоре Београду од кога да купује оружје

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра дрским и циничним када земље, које су извршиле агресију на Србију, њој говоре од кога треба да купује наоружање.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- Србија свакако не треба да купује наоружање од земаља које су на нас извршиле агресију. Те земље су у пракси показале шта мисле о нама и шта нам раде - рекао је Анђелковић, поводом критика из САД и са Запада да "Србија треба да пази од кога купује оружје" као што је кинеско.

Он је напоменуо да земље које су извршиле агресију на Србију и даље наоружавају Албанце и регионалне опоненте Србије.

- Тако да испада крајње цинично што нам они пребацују што се ми опремамо за одбрану, када они наоружавају оне који су вршили агресију на нас - рекао је Анђелковић за Политику.

Он је напоменуо да је "кредибилан онај продавац који је у геополитичкој сфери пријатељ", те да се оружје купује од оних који га нису користили против Србије.

Дипломата Владислав Јовановић је оцијенио да није далеко дан када ће САД и Запад почети да присуство Кине у Србији називају "малигним утицајем", те да та иста страна нерадо гледа и на наоружавање Србије из Русије.

Према његовим ријечима, адут Запада за притисак на Србију је Косово и Метохија, које држе отвореним и појачавајућим елементом притиска на Србију, јер су почели да шаљу Приштини оружје.

- Битка за Србију се са њихове стране наставља, а можда и више појачава због појачаног општег супротстављања Америке Кини и Русији, односно више Кини тренутно - додао је Јовановић.

Политика пише да је Србија прва европска држава која је у своје наоружање уврстила кинеске извиђачко-борбене беспилотне летјелице ЦХ-92А, односно дронове, а обезбијеђен је новац и за куповину кинеског противавионског ракетног система ФК-3, по чему ће Србија такође бити прва земља послијеКине која ће имати овај модерни ПВО.

Српско ратно ваздухопловство и ПВО увело је у наоружање и такозвани "летећи тенк", односно руски јуришни хеликоптер Ми-35, који се користи за извођење ратних дејстава у свим временским условима.