latinica  ћирилица
14/08/2020 |  19:07 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Нови удaр на Српску православну цркву на Космету (ВИДЕО)

Манастир Дечани поново је на удару локалне албанске власти. Уз подршку надлежних у Приштини, почели су интензивни радови на изградњи магистралног пута Дечани - Плав кроз заштићену зону манастира, иако је то забрањено законом. Тиме су Албанци са Косова и Метохије показали колико је угрожена српска баштина у овој српској покрајини.
Манастир Високи Дечани - Фото: СРНА
Манастир Високи ДечаниФото: СРНА

Унутар заштићене зоне манастира Дечани изводе се грађевински радови, раде тешке машине, пролазе камиони земљаним путем, све то изазива статичка оштељења на цркви из 14. вијека и манастирским објектима. Епархија Рашко-призренска и манастир Високи Дечани, у чијој се зони овај магистрални пут гради, најоштрије је осудила "отворено и безочно кршење закона на штету једног од најзначајнијих УНЕСКО споменика на овом дијелу Балкана".

- До сада је било више покушаја да се наруши интегритет заштићене зоне незаконитим активностима, али сада је без икаквог скривања покренута интензивна активност која за циљ има да практично заврши градњу пута и тако дугорочно угрози манастир Високи Дечани - рнаведеноје у саопштењу епархије Рашко-призренске.

О овим радовима није обавијештена ни Комисија за заштићене зоне, ни међународни представници, као ни манастир Високи Дечани - наводе из Епархије. Предсједник Србије Александар Вучић каже да није изненађен новим провокацијама Приштине.

- Дошли су тамо са машинама да граде магистрални пут и поред пресуде чак њихових судова. Шта их брига за манастир и за пресуде чак њихових судова. То су ствари који уносе додатни немир и стрепњу. Против тога ћемо се борити на сваком мејсту - поручио је Вучић.

Из епархију подсјећају да ово није једини случај кршења закона и судских одлука на Космету на штету манастира Дечани јер општинске власти већ више од четири године одбијају да изврше одлуку Уставног суда у Приштини којом се гарантују имовинска права манастира. Додају да је ово показатељ крајње угрожености српске вјерске и културне баштине на овом простору.