latinica  ћирилица
14/08/2020 |  17:58 | Аутор: Агенције

УН: У Бејруту погинулио 178 особа, нестало 30

У великој експлозији у лучком складишту у Бејруту погинуло је 178 особа, док се још трага за 30 особа, наведено је у новом извјештају Уједињених нација.

Агенција за хуманитарне послове УН навела је да је експлозија оштетила више од 20 клиника у дијеловима Бејрута који су најтеже погођени.

Прелиминарна процјена у кругу од 15 километара од мјеста експлозије открила је да је од 55 медицинских установа само половина у потпуности оперативна, а око 40 одсто њих је озбиљно оштећено, наводи се у извјештају.

Још није познато шта је изазвало пожар 4. августа који је проузроковао експлозију скоро 3.000 тона амонијум-нитрата у бејрутској луци. Познато је да су безбједносни званичници протеклих шест година чували опасне хемикалије у овом складишту, упркос бројним упозорењима на опасност. То је био и повод зас масовне протесте грађана, али и пад либанске владе.

УН у свом извјаштају наводи да је у Бејруту оштећено око 120 школа које је похађало 50.000 ученика. Оштећено је и више од 170.000 станова.

Експлозија се догодила усред велике финансијске и економске кризе која је захватила Либан, а бројни свјетски лидери су обећали помоћ либанском становништву, уз нагласак да желе видјети промјене и реформе у држави.

Лука Бејрут тренутно ради с капацитетом од 30 одсто, а лука Триполи на сјеверу земље у капацитету од 70 одсто, што  омогућава несметан промет хране и робе. Из Свјетског програма за храну становништву Бејрута осигурано је тромјесечно снабдијевање брашном и житарицама.

Међутим, УН је забринут због повећања броја инфицираних вирусом корона у Либану, нарочито непоштовањем мјера физичке дистанце током масовних протеста, али и волонтерских акција пружања помоћи угроженом становништву.