latinica  ћирилица
14/08/2020 |  15:57 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј посјетио родно село Видова и цркву

Његова светост патријарх српски Иринеј посјетио је Саборни храм Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, као и своје родно село Видова, код Чачка, гдје је обишао радове на локалној цркви.
Патријарх Иринеј посетио Епархију шумадијску (spc.rs) -
Патријарх Иринеј посетио Епархију шумадијску (spc.rs)

У пратњи патријарха Иринеја током посјете родном селу био је Његово преосвештенство епископ шумадијски Јован.

Патријарха српског су, током јучерашње посјете, срдачно дочекали и поздравили вјерни народ и свештенство архијерејских намјесништава крагујевачког и лепеничког, са епископом шумадијским Јованом на челу.

Његова светост је захвалио за диван дочек и подијелио свој архипастирски благослов свештенству и вјерном народу града Крагујевца, саопштено је из СПЦ.

У част доласка патријарха српског, владика Јован организовао је пријем и свечани ручак у Епархијском двору.

Његова светост патријарх српски Иринеј /Гавриловић/ рођен је 1930. године у Видови, код Чачка, а на крштењу је добио име Мирослав.

На кабларском вису у Видови, цркву брвнару су мјештани и приложници из разних тачака српских земаља подигли у част свог завичајца, данашњег патријарха Српске православне цркве Иринеја.

Он је одрастао недалеко на обали Каменице, око 300 метара од храма, замонашио се 1959. године у манастиру Раковица, а на мјесто поглавара Српске православне цркве ступио је 22. јануара 2010. као 45. српски патријарх.

Идеја о изградњи цркве у овом селу настала је 2015. године, док су припремни радови и изградња темеља започети током 2018. године.

Црква у Видови подиже се прилошки, а по жељи патријарха, црква је замишљена као брвнара по пројекту који је урадио професор Крагујевачког универзитета Милош Радовановић.

Пројектована је по узору на цркве брвнаре грађене у Србији у доба османске владавине и око устанака.

Патријарх Иринеј је долазио када је постављен темељ ове светиње.