latinica  ћирилица
14/08/2020 |  15:43 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

"Форум театар" на Међународној колонији анимираног филма у Нишу (ФОТО)

Чланови "Форум театра" из Источног Сарајева учествују на 14. Међународној колонији анимираног филма за дјецу и младе у организацији "Студија цртаног филма 98" и Удружења "Анима" у Нишу.
Међународна колонија анимираног филма за дјецу и младе - Фото: СРНА
Међународна колонија анимираног филма за дјецу и младеФото: СРНА

- Учесници овогодишње колоније су дјеца из Ниша, Источног Сарајева, Зворника, Сомбора, Бугарске и Русије, а овогодишњи задатак учесника је израда анимираног филма о Вуку Стефановићу Караџићу - изјавио је данас Срни умјетнички директор "Форум театра" Витомир Митрић.

Према његовим ријечима, због епидемије вируса корона, колонија се ове године одвија у неколико циклуса, уз претходно истраживање од скоро двије године, кроз посјету Тршићу и проучавање литературе о животу и раду Вука Караџића.

Он је навео да чланови "Форум театра" учествују на колонији од 11. до 15. августа.

- Сарадња Колоније из Ниша са "Форум театром" и "Првим кадром" из Источног Сарајева траје већ годинама и посебно је значајно што су резултати те сарадње анимирани филмови, настали у оквиру филмске школе "Првог кадра". Та се сарадња проширила и на Зворник, гдје је у оквиру 12. Првог кадра настао анимирани филм `Дјетлић`, по мотивима истоимене пјесме Десанке Макисмовић - наглашава Митрић.

Премијерно приказивање филма о Вуку Караџићу, најављује он, планирано је у оквиру Дјечијег програма Међународног филмског фестивала "Први кадар", који би требало да буде одржан од 9. до 14. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику.

Међународна колонија анимираног филма за дјецу и младе (Фото: СРНА)

Митрић поручује да ће путем овог филма Вук Стефановић Караџић подучити младе и дјецу о значају ћирилице и писма, јер ниједан изум се не може упоредити са писмом које отвара многе видике, а дјецу покреће да читају, уче и гледају филмове.

Слободан Милошевић, један од водитеља радионице и оснивача СЦФ 98 из Ниша, рекао је Срни да се прва фаза, рад на изради макета, одвијала од почетка октобра 2019. године до краја фебруара 2020. године, када је све обустављно због епидемије.

- Рад је сада настављен, уз поштовање свих мјера заштите, неопходних у реализацији програма са дјецом. У складу са тим, ради се са мањим бројем дјеце, која Ниш посјећују у циклусима и тако учествују у раду на овом анимираном филму - додао је Милошевић.

У првом дијелу филма, додаје он, користе се тродимензионалне макете и лутка, коју су дјеца сама направила, док у другом дијелу слиједи рад колаж техником и класичном анимацијом да би се дио о Вуковом животу завршио моментом гдје се појављује лутка Вука Караџића.

Филм ће трајати око десет минута и имаће 100 кадрова.