latinica  ћирилица
14/08/2020 |  14:56 ⇒ 14:59 | Аутор: СРНА

Протестна нота Унеску због радова у Дечанима

Министарство културе и информисања Србије данас је хитно упутило протестну ноту највишим званичницима Унеска због незаконитих радова у заштићеној зони манастира Високи Дечани на Косову и Метохији и затражило да одмах заштите овај угрожени споменик културе.
Градња пута Дечани-Плав (@SavaJanjic) - Фото: Тwitter
Градња пута Дечани-Плав (@SavaJanjic)Фото: Тwitter

Генерални директор Унеска Одри Азуле, замјеник директора за културу Ернесто Отоне и директор Унесковог Свјетског центра за насљеђе Мехтилд Реслер у допису су позвани да одмах реагују.

Министарство их је позвало да заштите овај објекат културног насљеђа који је дио Унескове Листе угрожене свјетске културне баштине, у складу са принципима заснованим на међународним конвенцијама, а посебно на Конвенцији о заштити свјетске културне и природне баштине, као и на другим релевантним препорукама.

У саопштењу је Министарство културе и информисања Србије најоштрије осудило поновни наставак незаконитих радова на магистралном путу Дечани - Плав у заштићеној зони манастира Високи Дечани.

- Тим чином још једном се показало да се на подручју такозваног Косова не поштују ни међународни закони и уговори ни било који правни акти - истиче се у саопштењу.

Локалне албанске власти, уз подршку надлежних у Приштини, почеле су интензивне радове на изградњи магистралног пута Дечани - Плав кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, упркос експлицитној забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне заштићене зоне, саопштено је раније из Епархије рашко-призренске.