latinica  ћирилица
14/08/2020 |  14:20 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Угрожен опстанак Високих Дечана

Србија ће предузети све мјере пред међународним институцијама и организацијама како би обезбиједила неповредивост права Српске православне цркве на КиМ и заштиту манастира, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.
Манастир Високи Дечани - Фото: ТАНЈУГ
Манастир Високи ДечаниФото: ТАНЈУГ

Из Канцеларије истичу да интензивирањем радова у заштићеној зони манастира Високи Дечани није само симболично нарушен мир православних монаха, већ је и физички угрожен опстанак тог бисера српске и свјетске културне баштине.

- Такво поступање, које је противзаконито и према прописима Приштине, представља дио континуиране антихришћанске кампање на Косову и Метохији, чији је циљ брисање и поништавање српског присуства на том простору - наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије указују да је извођење багера и ровокопача у заштићену манастирску зону плод истог оног менталитета који је навео албанске екстремисте да спале и униште десетине српских цркава током протекле двије деценије.

- Нека се не чуде у Приштини што никада неће бити примљени у Унеско јер културна искључивост и немар према непроцјењивим споменицима православне вјере и хришћанске културе јесте управо оно против чега се Унеско бори - наведено је у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Локалне власти, уз подршку надлежних у Приштини, почеле су интензивне радове на изградњи магистралног пута Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, упркос експлицитној забрани градње магистралних и транзитних путева кроз специјалне заштићене зоне, саопштено је раније из Епархије рашко-призренске.