latinica  ћирилица
13/08/2020 |  20:13 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Шајић: У сарадњи са институцијама створити што бољи пословни амбијент

Удружење послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске "Хореца РС" у сарадњи са свим институцијама Српске покушава да створи што бољи пословни амбијент за ову дјелатност, изјавио је предсједник овог удружења Далибор Шајић.
Требиње: Састанак угоститеља  и туристичких радника - Фото: СРНА
Требиње: Састанак угоститеља и туристичких радникаФото: СРНА

Представници овог удружења данас су одржали састанак са угоститељима и туристичким радницима са подручја Херцеговине на којем је разговарно о активностима и циљевима Удружења, као и о проблемима са којима се суочавају туризам и угоститељство у Српској, посебно у вријеме пандемије вируса корона.

Шајић је навео да је ово први пут на нивоу Републике Српске да уз подршку ресорног министарства покушавају да оформе организацију која ће представљати све људе из овог сектора при Унији послодаваца.

Он је указао да се угоститељство суочава са недостатком туриста, што се посебно осјети у Бањалуци, Бијељини, али и неким локалним заједницама у унутрашњости.

Шајић је рекао да је угоститељима од великог значаја продужено радно вријеме поготово у градовима који су у медитеранској клими, као што је Требиње, истакавши да туристи не троше новац само у сектору туризма, већ и у трговинама и у свим осталим гранама.

Он је навео да је, према званичним подацима које су добили од Пореске управе Републике Српске, до јула било отпуштено 1.140 радника у овом сектору, од којих највише у ресторанима и у хотелима.

- Покушавамо да опстанемо и са нашим радницима да што мање осјетимо све ове тешкоће које је пандемија изазвала - рекао је Шајић.

Члан Удружења туристичких радника Републике Српске Радослав Капор истакао је да су се први пут окупили угоститељи на подручју Херцеговине, те да ће упутити одређене захтјеве према Влади Републике Српске.

- Пад промета је веома велики, а једина борба је што више задржати радну снагу. Циљ Удружења је да послујемо и да се одрже радна мјеста  рекао је Капор.

Он је навео да су међу захтјевима које ће ово удружење упутити Влади Српске да се продужи радно вријеме угоститељских објеката бар до 24 часа, да се снизе доприноси радницима, те као значајну ставку истакао да је неопходно да угоститељи плаћају цијену електричне енергије као домаћинства.