latinica  ћирилица
13/08/2020 |  19:16 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Како функционишу електронске здрaвствене картице? (ВИДЕО)

Интегрисани здравствени информациони систем, омогућиће пацијентима, мање папирологије током лијечења. Здравствене књижице, биће замијењене електронским картицама, на којима ће бити похрањени сви подаци о осигуранику, што ће смањити трошкове здравствених установа.
Електронске картице - Фото: РТРС
Електронске картицеФото: РТРС

Добро дјело није заборављено. Прва електронска картица уручена је породици Видовић из Козарске Дубице, која је донацијом органа свога сина, спасила пет живота.

- Књижица као књижица то је нормално добићемо је сви, али значи за мене пуно то што су се сјетили послије 13 година. Драго ми је што је то лично предсједник владе уручио, књижица је са серијским бројем - рекао је Милан Видовић из Козарске Дубице.

Увођење електронских књижица олакшаће процедуру за лијечење пацијената. Упутнице, рецепти и друга пратећа документација, постаће прошлост. Сви здравствени подаци о пацијенту биће похрањени на електронској картици и електронском картону и доступни свим здравственим установама.

- Надамо се да ће се и смањити трошкови обраде рецепата који су досад ишли на терет здравствених установа - истакла је Катарина Милошевић замјеница директора за медицинкса питања Дома здравља у Козарској Дубици.

Директор Дома здравља Србац Мирко Стојић очекује да ће бити скраћене процедуре у смислу начина електронског рада и споља са апотекама те са болницама, са КСЗ-ом.

- Надам се да ће се гужве, чекања, наручивања и остало свести на минималну мјеру - додао је Стојић.

Преласком на електронске картице, здравствени осигураници неће више одлазити на шалтере и овјеравати књижице, овај процес биће аутоматски.

- Прелазак на електронску књижицу, картицу, бити постепен, неће бити одиједном. Док сви наши грађани постепено не замијене своје здравствене књижице картицом у том периоду ће и важити здравствена књижица - рекао је Далибор Павловић руководилац Филијале Приједор Фонда здравственог осигурања.

Интегрисани здравствени информациони систем од понедјељка ће почети да примјењују Болница Градишка и домови здравља Градишка, Србац, и Козарска Дубица. Реализацијом пројекта вриједног 26 милиона марака, овај начин поступања при лијечењу, до краја године, примјењиваће сви грађани Српске.