latinica  ћирилица
13/08/2020 |  19:12 ⇒ 14/08/2020 | 08:57 | Аутор: РТРС

Вишковић у Семберији; Најављен извоз јунетине у Турску (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Срспке Радован Вишковић, током данашње посјете произвођачима и прерађивачима меса и поврћа у Семберији, истакао је да Владин програм интервентног откупа тржишних вишкова у вријеме пандемије вируса корона, даје резултате. За овај програм Влада је обезбиједила пет милиона марака.
Вишковић у посјети прехрамбеној индустрији "Сава Семберија" - Фото: СРНА
Вишковић у посјети прехрамбеној индустрији "Сава Семберија"Фото: СРНА

Прехрамбена индустрија "Сава -Семберија", поред планираних 4100 тона, откупиће додатних 8000 тона поврћа, а поред интервентног откупа товних јунади и свиња, министар пољопривреде Борис Пашалић, најавио је извоз јунетине у Турску.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће интервентни откуп свиња и субцвенције узгајивачима значајно помоћи домаћим произвођачима и прерађивачима да сачувају своју производњу, те најавио ће Влада Српске интервенисати и у наредном периоду уколико се за то укаже потреба.

Током посјете фарми пољопривредног произвођача Слободана Петрића у Доњем Магнојевићу код Бијељине, Вишковић је рекао новинарима да је Влада одмах реаговала након захтјева за помоћ домаћег удружења пољопривредника, јер је усљед пандемије вируса корона дошло до проблема у пласману свиња са већом тежином, те да је донијела правилник који је ступио на снагу.

- Интервентно откупљујемо 6.000 свиња килаже преко 110 килограма, док је 60 фенинга по килограму живе ваге субвенција ресорног министарства, односно Владе Српске - рекао је Вишковић.

Узгајивач товних свиња Слободан Петрић рекао је да су семберски узгајивачи стоке, свиња и јунади имали проблем, те су чао чланови Удружења свињогојаца поднијели захтјев Министарству пољопривреде за интервентним откупом на који су надлежни одмах позитивно реаговали.

Петрић годишње произведе од 1.800 до 2.000 товних свиња, а овим интервентним откупом очекује да ће око 500 свиња које узгаја бити обухваћено, те пласирано на тржиште Републике Српске.

Премијер је данас посјетио и предузеће ЗП "Комерц" из Вршана, које производи и прерађује јунеће месо, у којем је уговорен је откуп од 3.000 товних јунади. Премијер Вишковић изразио је очекивање да ће овој месној индустрији ускоро бити омогућен извоз јунећег меса у Турску, напомињући да је ово једино предузеће из Републике Српске које је добило сертификат за извоз на турско тржиште.

- Очекујемо да би овдје наредне седмице требало да дође министар /спољне трговине и економских односа у Савјету министара/ Сташа Кошарац и да се појаве купци из Турске, како би у што скорије вријеме био омогућен извоз јунећег меса на турско тржиште - изјавио је Вишковић.

Директор Месне индустрије "ЗП-комерц" Љубиша Росић истакао је да је одлука Владе да се иде у интервентни откуп товне јунади и свиња спас за узгајиваче.

- Узгајивачи без ове помоћи не би могли ријешити своје проблеме. Наша намјера је да откупимо бар 3.000 јунади - рекао је Росић.

Од пет милиона марака, колико је Влада Српске издвојила за интервентни откуп, три милиона је за откуп 6.000 товних јунади и 10.000 товних свиња, подсјетио је премијер Вишковић током разговора са семберским сточарима.

За интервентни откуп тржишних вишкова од домаћих повртара, Влада је издвојила два милиона марака. Бијељинска "Сава-Семберија" откупиће двоструко више у односу на план - 8.000 тона поврћа. Задовољни су и прерађивачи и повртари.

Директор "Сава Семберија" Стево Филиповић изразио је задовољсто данашњом посјетом предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Бориса Пашалића овом привредном субјекту, оцијенивши да је дошла у прави тренутак.

Филиповић је навео да се 85 одсто укупне производње "Саве Семберија" извози у иностранство.

- Имамо услове да прерадимо нашу домаћу сировину, да извеземо у иностранство, наплатимо и извршимо плаћање домаћим пољопривредним произвођачима, гдје ће крајња потрошња бити на подручју Републике Српске - рекао је Филиповић.

Он каже да је ова фабрика све спремила за прераду 4.120 тона робе - стакло, лименку, уље, шећер, со и остало, јер, како је напоменуо, производ не чини само поврће.

Владине мјере на ублажавњу негативних посљедица пандемије вируса корона на пољопривреднике и прехрамбену индустрију су добродошле, али је неопходна шира подршка и потрошача, нагласио је предсједник Владе и позвао грађане да купују домаће производе.