latinica  ћирилица
13/08/2020 |  19:04 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Највише заражених у Палама и Бијељини (ФОТО/ВИДЕО)

У посљедња 24 часа још двије особе преминуле су од посљедица инфекције вирусом корона. Ријеч је о мушкарцу и жени старије животне доби из Бањалуке и Брчког.
Вирус корона -
Вирус корона

Наставља се и повећање броја позитивних. У лабораторијама у Српској тестиране су 504 особе, а вирус је потврђен код 79 људи. Највећи број позитивних и даље се доводи у везу са приватним журкама и окупљањима, због чега и предсједник Владе упозорава да приватни простор није искључен од забрана, па најављује контроле.

Број нових случајева заразе вирусом корона у Српској, мањи је него јуче, али и даље забрињава. Седамдесетдевет је новопотврђених из 26 локалних заједница широм Републике.

- Ради се о 40 мушких и 39 женских особа, од којих је 11 млађе, 47 средње и 21 особа старије животне доби, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.

Појединачно, највише позитивних је из Пала – 10, девет их је из Бијељине, а са осам нових случајева Бањалука није у врху, али је и даље међу градовима са највећим повећањем броја заражених и 1407 тренутно позитивних. Ситуација је неповољна и на подручју Сарајевско-романијске регије.

Фото: РТРС

- Свакодневно имамо новообољела лица. Од почетка епидемије до данас имамо позитивних случајева 528. Нажалост, имамо и 13 преминулих особа. Највише тренутно активних случајева имамо на подручју које покрива Дом здравља Пале и Дом здравља Источно Сарајево - рекао је Владо Миовчић, руководилац Регионалне канцеларије Института за јавно здравство Републике Српске.

Све више нових случајева биљежи и Добој - данас пет. Позитивни су углавном са лакшом и средње тешком клиничком сликом. Ситуација је сложена и у Брчком одакле је и једно од двоје преминулих, у посљедња 24 часа.

- Посљедњих дана то су већином породични контакти и контакти из неких блиских сусрета, евентуално са неких окупљања. Апелујемо на грађане да избјегавају нека већа окупљања - каже Марина Јотић Ивановић, специјалиста породичне медицине у Дому здравља Добој.

Са новим пресјеком, у Српској је готово 6.000 позитивних случајева, док је број преминулих 208. Негативној статистици и према оцјени предсједника Владе и команданта Републичког штаба за ванредне ситуације Радована Вишковића, тренутно највише доприносе приватне прославе, због чега упозорава да мјере забране окупљања важе и за приватне просторе.

- Дао сам налог надлежним институцијама да у наредних пар дана мало активније радимо на том питању, јер појављује се све више кластера са приватних журки - нагласио је Вишковић.

У борби против ширења вируса, битан сегмент остаје и тестирање. У Заводу за трансфузијску медицину Српске почело је серолошко тестирање, при чему се раде два теста по укупној цијени од 45 марака.

Резултати теста који су и услов за улазак у поједине земље, па и сусједну Црну Гору, показју тренутно активну или прележану инфекцију вирусом корона.