latinica  ћирилица
13/08/2020 |  15:20 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

Састанак Вишковића и Матића у "Алумини"

У компанији "Алумина" у Зворнику почели су разговори премијера Републике Српске Радована Вишковића и предсједника Управног одбора овог приведног друштва Мила Матића и менаџмента.
Састанак у Алумини - Фото: РТРС
Састанак у АлуминиФото: РТРС

Вишковић и Матић ће, након разговора, обићи погон за производњу фино прецитипираних хидрата, у који је уложено око 30 милиона КМ.

Пројекат изградње овог погона почео је да се реализује крајем 2016. године и у посљедње три године ово је једна од најважнијих инвестиција у "Алумини".

Грађевински комплекс обухвата око 10.000 метара квадратних корисног простора на коме је инсталисана технолошка опрема.

Компанија "Алумина" са производњом фино преципитираних хидрата, од друге половине 2017. године заокорачила је на инострано тржиште са капацитетом од 10.000 тона.

Пројекат је реализован у више фаза. Завршетком фазе "3-б", у априлу ове године, створени су услови за годишњу производњу од 60.000 тона фино прецитипираних хидрата.

Реализацијом пројекта изградње погона за производњу фино прецитипираних хидрата створена је нова производна вриједнос која ће обезбиједити бољу тржишну позицију и прогрес компанији "Алумина".

Прецитипирани хидрати се користе углавном у производњи електроенергетских каблова, што је и основна примјена, те за производњу неких гумених и пластичних материјала, као додатак осталим компоненетама.