latinica  ћирилица
13/08/2020 |  13:51 ⇒ 15:54 | Аутор: РТС

Ђоковић игра на УС опену (ФОТО)

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић играће на Ју-Ес опену.
Новак Ђоковић (фото:AP Lee Jinman) -
Новак Ђоковић (фото:AP Lee Jinman)

Ђоковић је саопштио да ће наступити на гренд слему у Њујорку послије неколико недјеља неизвјесности.

Новак је истакао да ће отпутовати у Сједињене Америчке Државе, пошто је највјероватније добио гаранције да по повратку неће морати у обавезни двонедјељни карантин.
 
Новак је у више наврата у протеклих мјесец дана покушавао да, на састанцима са челним људима Тениске асоцијације професионалаца (АТП), организаторима турнира и колегама играчима, дође до рјешења и - коначно је успио.

- Није ми било лако да донесем одлуку, поготово узимајући у обзир све препреке и изазове са свих страна, али радујем се што ћу моћи поново да се такмичим на тениском терену - објавио је Ђоковић.

Према правилима, свако ко се врати из Америке, мора у двонедјељни карантин, што умногоме отежава наставак сезоне, па су играчи тражили гаранције од АТП-а и Тениске асоцијације САД (УСТА).

Није још званично потврђено, али је Ђоковић објавио учешће на турниру на којем ће покушати да поправи прошлогодишњи резултат, када га је у четвртом колу зауставио Стан Вавринка.

- Током каријере сам одиграо неке од својих најбољих мечева баш у Њујорку. Свјестан сам да ће овај пут све бити доста другачије, усљед бројних протокола и безбједносних мјера који су планирани због заштите тенисера и људи из организације. Упркос томе, спреман сам да се прилагодим новим условима, јер сам напорно тренирао са својим тимом и налазим се у доброј форми - навео је он.

Први рекет свијета је прије неколико дана је предводио најбољих 20 играча на тајном састанку, када је саопштено да ће се сви повући са Ју-Ес опена уколико не добију наведене гаранције, па се сада очекује да многи потврде да ће играти у "великој јабуци".

- Обавио сам све прегледе како бих се увјерио да сам се потпуно опоравио и спреман сам да се вратим на терен фокусиран на то да одиграм свој најбољи тенис. Поштујем и цијеним све који су уложили вријеме, труд и енергију да организују ова два догађаја како би омогућили тенисерима да се врате свом послу и такмичењима - навео је Ђоковић.

До сада су отказали Стан Вавринка и Ник Кирјос, док је Енди Мари добио специјалну позивницу.

Ђоковић ће прије гренд слема играти и на Синсинати опену, који се такође игра на Флешинг Медоузу (од 22. августа), а на којем је пријављен и у синглу и у дублу. Прошле сезоне је поражен у полуфиналу од Данил Медведева, што значи да и на том турниру има шансу да скупи одређени број бодова.

- Нажалост по играче и сам тенис, тренутна ситуација не допушта свима да путују и такмиче се, и не постоји исти ниво ризика за све. Надам се да ће ситуација ускоро да се промијени и да ћемо сви моћи да се вратимо да радимо оно што највише волимо - да играмо тенис - закључио је Ђоковић.

Ју-Ес опен је на програму је од 31. августа до 13. септембра и игра се за наградни фонд од 53,4 милиона долара.

      View this post on Instagram

I am happy to confirm that I will participate at @cincytennis and @usopen this year. It was not an easy decision to make with all the obstacles and challenges on many sides, but the prospect of competing again makes me really excited. See you soon New York Drago mi je što mogu da potvrdim da ću se takmičiti na Western & Southern Open-u i US Open-u ove godine. Nije mi bilo lako da donesem odluku, pogotovo uzimajući u obzir sve prepreke i izazove, ali radujem se što ću moći ponovo da se takmičim na teniskom terenu

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) on Aug 13, 2020 at 4:33am PDT