latinica  ћирилица
13/08/2020 |  12:50 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Влада ће и даље помагати узгајивачима свиња (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће интервентни откуп свиња и субцвенције узгајивачима значајно помоћи домаћим произвођачима и прерађивачима да сачувају своју производњу, те најавио ће Влада Српске интервенисати и у наредном периоду уколико се за то укаже потреба.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

Током посјете фарми пољопривредног произвођача Бобана Петрића у Доњем Магнојевићу код Бијељине, Вишковић је рекао новинарима да је Влада одмах реаговала након захтјева за помоћ домаћег удружења пољопривредника, јер је усљед пандемије вируса корона дошло до проблема у пласману свиња са већом тежином, те да је донијела правилник који је ступио на снагу.

- Интервентно откупљујемо 6.000 свиња килаже преко 110 килограма, док је 60 фенинга по килограму живе ваге субвенција ресорног министарства, односно Владе Српске - рекао је Вишковић.

Он је оцијенио да ће ова мјера бити значајна помоћ домаћим и прерађивачима и произвођачима да би сачували своју производњу и да сви скупа, како каже, сачекају нека боља времена која ће доћи послије епидемије вируса корона.

- Пратићемо ситуацију и свакако ћемо интервенисати и у наредном периоду, уколико се за тим укаже потреба - рекао је Вишковић.

Узгајивач товних свиња Слободан Петрић рекао је новинарима да су семберски узгајивачи стоке, свиња и јунади имали проблем, те су чао чланови Удружења свињогојаца поднијели захтјев Министарству пољопривреде за интервентним откупом на који су надлежни одмах позитивно реаговали.

Уз захвалност премијеру Вишковићу и министру Борису Пашалићу на посјети поводом одлуке о интервентном откупу свиња, који је на снази од 3. августа, Петрић каже да је Удружење имало одређене примједбе на Правилник, али да је све јуче отклоњено.

- Сматрамо да ће наредна три мјесеца, како је одлуком предвиђено, откуп функционисати како треба - рекао је Петрић и додао да је ова помоћ Владе Српске велика и значајна за пољопривреднике.

Он је напоменуо да је најважније да се задржи производња и да произвођачи "буде на нули".

Петрић је изразио наду да ће Влада Српске и даље имати слуха за узгајиваче свиња као што је и ранијих година имала.

Петрић годишње произведе од 1.800 до 2.000 товних свиња, а овим интервентним откупом очекује да ће око 500 свиња које узгаја бити обухваћено, те пласирано на тржиште Републике Српске.