latinica  ћирилица
13/08/2020 |  11:05 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Нови бицикли за "БЛ бајк" и паркинг за двоточкаше

У оквиру пројекта "Подршка јединицама локалне самоуправе у Републици Српској у промоцији одрживе урбане мобилности", Бањалука је добила паркинг за бицикле са надстрешницом и нове бицикле за систем "Бл бајк", саопштено је из градског Одјељења за саобраћај и путеве.
Паркинг за бицикле - Фото: СРНА
Паркинг за бициклеФото: СРНА

Овај пројекат реализовао је Савез општина и градова Републике Српске, уз подршку Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу - Енергетска ефикасност, а који спроводи Њемачка развојна агенција у име њемачке Владе.

Из Градске управе наводе да је Бањалука у октобру прошле године изабрана за имплементацију пилот пројекта, који је подразумијевао побољшање услова из области урбане мобилности.

- У оквиру пројекта одобрена су средства за реализацију пројекта у износу од 6.000 евра, којим су финансирни нови бицикли за "Бл бајк" и наткривена надстрешница за паркирање бицикала са 14 мјеста на локацији Крашевог паркинга - навели су из Одјељења за саобраћај и путеве.

Циљ пројекта је да становништву и туристима бицикл буде доступан за обављање дневних активности, а ради популаризације здравог начина живота.

Сарадња у области урбане мобилности између Града Бањалука, Савез општина и градова Републике Српске и ГИЗ-а успјешно се одвија од 2018. године.