latinica  ћирилица
13/08/2020 |  09:38 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Шкрбић о дјеловању и сигурности вакцине против вируса корона (ВИДЕО)

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић говорио је Јутарњем програму наше телевизије о руској вакцини против вируса корона.
Ранко Шкрбић - Фото: РТРС
Ранко ШкрбићФото: РТРС

Шкрбић појашњава да вакцина, у ужем смислу, није лијек, јер се лијеком сматра супстанца која лијечи.

- Вакцина с друге стране треба да помогне да се ојача властити имунитет, како се не би добила инфекција. Истраживачи користе мртве честице вируса или живе које су ослабљене, и када се они унесу у организам, он почиње да производи своја властита антитијела. И кад  имате довољно антитијела, они ће сутра зауставити прави вирус - објаснио је Шкрбић.

Он је појаснио фазе тестирања прије него што се вакцина појави на тржишту.

- Сваки лијек, да би дошао на тржиште, мора да прође различите фазе тестирања. Прво се дају ограниченом броју људи, да се види какав ће ефекат имати на човјека. То је мањи број људи, до стотину. Онда се прати ефикасност да се види да ли је вакцина дјелотворна. Затим слиједи трећа фаза, када се у обзир узима неколико хиљада људи. Сада све иде убрзаним путем, а до сада се вакцина није могла направити прије једне године - нагласио је Шкрбић.

Подсјећамо, предсједник Русије Владимир Путин саопштио је да су руски научници регистровали прву вакцину против вируса корона.