latinica  ћирилица
13/08/2020 |  09:29 | Аутор: Глас Српске

Кошарац о Трговској гори: БиХ мора хитно да одговори

БиХ нема право да сједи скрштених руку док Хрватска, с друге стране, озбиљно припрема одлагалиште за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори, у близини Уне, али због опструкција министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић стање би могло да се додатно закомпликује на нашу штету, рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је за Глас Српске истакао да га брину опструкције Турковићеве и других, што БиХ доводи у дефанзиву позицију у односу на Хрватску, која офанзивно ради у свом интересу.

- Желим да вјерујем да ће поједине политичке структуре у БиХ схватити да не смију калкулисати са здрављем људи и заштитом природе средине - рекао је Кошарац.

Истиче да је Турковићева права адреса за тражење одговора на питање зашто на посљедњим сједницама Савјета министара БиХ нису разматране одлуке о формирању експертског тима и о именовању правног тима. Она је, додао је, у више наврата захтијевала да се са дневног реда скине одлука о именовању и треба да јасно образложи мотиве свог поступка те коначно објасни и чије интересе штити у конкретном случају.

- Протеклих дана се бавила свима нама и свим другим, осим својим послом министра иностраних послова БиХ, па је јавност остала ускраћена за одговор шта је урадила на мобилизацији и проактивном дјеловању дипломатско-конзуларне мреже у конкретном случају. Нас није ни обавијестила због чега јој је одједном неприхватљиво именовање та два тима, имајући у виду да је раније јавно подржавала закључке састанака о тој проблематици, укључујући и формирање тих тимова - рекао је Кошарац.

Кључни циљ свих активности је, каже, заштита здравље грађана у сливу Уне, како у Српској, тако и ФБиХ, чиме се не смије калкулисати.

- То не смије предмет политичке игре. Нажалост, случај "Трговска гора" један је у низу примјера да Турковићева није дорасла функцији коју тренутно врши. Кажем "један у низу", не желећи да помињем друге гафове, испаде и дипломатске скандале, којима свједочимо од почетка њеног мандата - поручио је Кошарац.

Истакао је да о овој теми разговара и са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом који сматра да је ангажман домаћих експерата и правних стручњака одговор јер евидентно Хрватска не одустаје од намјере. Вјерује да ће се одлуке о именовању тимова наћи пред министрима након љетне паузе.

- Да је Хрватска одлучна, говоре и огромна новчана средства која планира уложити, а покренули су и активности за израду студије изводљивости. БиХ мора дјеловати, а морам истаћи јединствени став чланова Координационог тијела за Трговску гору, који и даље апелују на усвајање рјешења у складу са процедурама и закључцима, а има и размишљања да се поднесу оставке у том тијелу, ако се овај процес буде беспотребно одуговлачио. Не желимо да преузмемо одговорност за опструкције које врше одређене политичке структуре и при томе политизују цијели случај - закључио је Кошарац.

Координационо тијело сматра, навео је Кошарац, да БиХ мора имати адекватну аргументацију са којом ће се суочити са хрватском страном.

- Потребно је да што прије именујемо експертски и правни тим, да би и Координационо тијело могло да координише активностима, те да о томе обавјештава Предсједништво БиХ. Требамо одржати добре билатералне односе са Хрватском, али и да предметну проблематику размотримо са структурама у Бриселу - закључио је он.